ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bästa hantverksglassen på Södermalm

Foto: Gabriella Kvarnlöf/Pressbild

Saltkola, blåbärssorbet och belgisk choklad. En sommar utan ett rejält antal kulor gelato går inte för sig. Här är de gelaterior på Södermalm där glassen smakar som allra bäst.

Gabriella Kvarnlöf
Publicerad
1 / 5
Foto: Pressbild

Lokalpatriot: La Gelateria SoFo

På stimmiga Götgatan kan glassugna semesterfirare äta gelato med smak av bland annat norrländska hjortron, iransk saffran mixat med konjak och len chokladglass på 70 % belgisk choklad.

– Vår son gör all glass här på plats. Vi har alltid 14 smaker att välja mellan där choklad, hasselnöt, kokos, saltkola, amarena, pistage och hjortron är fasta smaker, berättar Helene Jonsson.

Och man är man inte rädd för att prova nya kombinationer.

– Just nu är bananglassen väldigt populär. Och när Hammarby spelar så gör vi en speciell Hammarbyglass med belgisk vit choklad och ekomint. En ny favorit på menyn som många gillar är en sorbet på päron och bergamott. Många kommer in till oss och önskar smaker som vi sedan provar, det tycker vi bara är kul!

Götgatan 90

2 / 5
Foto: Gabriella Kvarnlöf

En äkta italienare: Gelato Caput Mundi

Citroner från Amalfi. Körsbär från Cantiano, pistage från Bronte och gårdstillverkad hasselnöts- och kakaokräm från Piemonte. Halvitalienske Patrik Centellini väljer noggrant råvaror från de regioner som kan dem allra bäst. Tillsammans med frun Jenny och sina två söner driver han Gelato Caput Mundi, med både en kiosk i Axel Landquists park och ett labb på Hornsgatan.

– För mig är gelato barndomsminnen, jag spenderade alla somrar hos farmor och farfar i Italien som liten. Jag tillverkar glassen här varje morgon och eftersom vi är en klassisk italiensk gelateria kommer många av smakerna just från Italien, berättar Patrik Centellini.

Stracciatella, gianduja, zabaione, kaffe med mascarpone samt både vegansk och vanlig pistage finns på menyn. Två av tio smaker är alltid i sorbetform, bland annat på riktigt läskande svenska jordgubbar eller en mix av citron och mynta.

Kiosken, Axel Landquists Park
Labbet, Hornsgatan 156

3 / 5
Foto: Pressbild

Smaker från hela världen: Aryam

Varje morgon ställer sig Hosanna Amanuel och tillverkar de åtta gelatosmaker som kommer erbjudas under dagen. Med ekologisk mjölk från små bondgårdar, färska frukter och allsköns nötter skapar hon en speciell sorts gelatomagi som skapar långa köer ut på gatan.

– Förutom de klassiskt svenska smakerna har jag också satsat på smaker från andra kulturer. Jag gör till exempel en gelato som smakar som bakverket baklava och en som smakar himbasha, som är ett eritreanskt bröd, berättar Hosanna Amanuel.

Ett hett tips är att prova lemoncurden med italiensk maräng eller brynt smör med timjan och lime eller varför inte Aryams prisbelönta almond deluxe?

Sankt Paulsgatan 3

4 / 5
Foto: Pressbild

Lokala ingredienser: Gelateria Amore

I en anspråkslös lokal i Hornstull driver paret Dragana och Miroslav Trifunović tillsammans med dottern Tamara Gelateria Amore. Här tillverkar Miroslav glass på gammeldagsvis med mogna frukter.

– Med mogen frukt får man sockret på köpet. För oss är det viktigt att göra helt naturliga gelatos och vi har även flera veganska alternativ. Men dom är inte gjorda på nöt- eller kokosmjölk, utan endast frukt och vatten, berättar Miroslav Trifunović.

Smakerna ändras varje dag, men ett fast inslag är chokladsorbeten som görs på endast tre ingredienser: choklad, vatten och vanilj. Blåbärssorbeten med lavendel är också en höjdpunkt, där blåbären plockas på Värmdö. Även rabarbergelaton, där rabarbern plockats från kolonilotterna på Långholmen är värd att prova.

Långholmsgatan 5

5 / 5
Foto: Pressbild

Veganskt och amerikanskt: StikkiNikki

En vegansk amerikan på söder? Så skulle man kunna beskriva StikkiNikki, som har hela tre glassbarer i stadsdelen. Helt vegansk är man dock inte, en tredjedel av utbudet utgörs av vanlig glass. 

– På Mariatorget säljer vi dock bara veganska sorter. All dagsfärsk glass görs i vår fabrik i Norra Djurgårdsstaden. Där gör vi även vår egen kokos-, cashew- och jordnötsmjölk, berättar Nicole Emson.

Förutom smaker som mango, blåbär och mandel briljerar man också med ovanliga smaker som pumpafrö, svart tahini och solrosfrö med chokladkross. Smakerna byts ut under dagen och en del amerikanska influenser har smugit sig in i recepten, då Nicole Emson kommer från just USA.

– Det blir en del jordnötssmör... Vi har också en smak som heter ’Hemlig frukost’, beståendes av bourbonvanilj med Kelloggsflingor i, väldigt amerikanskt!

Sommarens stora nyhet är att man på de olika glassbarerna även kan köpa kakdeg. Både en som är direkt ätbar, Eat me raw, samt en fryst kakdeg, Let’s get baked, som man tar hem och bakar själv.

Götgatan 46, Mariatorget 1C, Skånegatan 73

Mer från Startsidan