ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Jag kom inte ut, jag blev mig själv

Längtan efter att bli kvinna – eller klä ut sig?

Ann-Christine Ruuth är präst och föreläsare. Hon föreläser om transpersoner, kön och könsidentitet och har två år i rad varit nominerad till Stora talarpriset.
Ann-Christine Ruuth är präst och föreläsare. Hon föreläser om transpersoner, kön och könsidentitet och har två år i rad varit nominerad till Stora talarpriset. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Kvinnoprästmotståndaren Åke blir den kvinnliga prästen Ann-Christine – men Clara Block Hane tycker att hennes självbiografi är märkligt stereotyp.

Clara Block Hane
Publicerad

Könsbyten, vilket toxiskt brinnande känsligt och komplicerat ämne det är. Ändå såg det så ljust ut i början av 2000-talet, då optimister i hbtq- och kvinnorörelserna anade könsrollernas försvinnande och Karolinska universitetssjukhuset kunde ge patienter med könsdysfori medicinsk behandling redan som barn.

Men så kom varningar om överdiagnostisering och feminister som hävdade att transkvinnor inte är kvinnor, utan snarare trojanska hästar. För ett år sedan stoppade Karolinska den medicinska behandlingen av minderåriga med motiveringen att den saknar vetenskapligt stöd och riskerar biverkningar som kärlsjukdomar, benskörhet, ofrivillig barnlöshet och cancer. Patienter hade ångrat sig, biverkningarna gäller även vuxna och nu finns det både transpersoner och detransitionerare. Vad kan då vara mer intressant än ett självupplevt könsbyte med än ett halvt liv som beslutsunderlag?

Laddar…