ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Det fallna imperiet. Ryssland och väst under Vladimir PutinOvärderlig inblick i hur Putin tänker

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Det finns en kontinuitet i rysk utrikespolitik: törsten efter erkänsla som stormakt. Per Enerud läser ”Det fallna imperiet” och finner boken ovärderlig som ingång till tankevärlden bakom Putins beslut att angripa Ukraina.

Per Enerud
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Rysslands brutala och folkrättsvidriga attack på Ukraina den 24 februari var en paradox: fullständigt oväntad, och helt och hållet förutsägbar. Kriget mot Ukraina är ett resultat av politiska val, det förbereddes i fantasier och yviga visioner; besluten togs ibland som nycker och ibland enligt genomtänkta planer, smidda i årtionden.

”Historien är aldrig en serie av oundvikligheter”, skriver Martin Kragh i ”Det fallna imperiet. Ryssland och väst under Vladimir Putin”. Kriget hade kunnat undvikas; Putin hade kunnat låta bli att ge order om att sätta krigsmaskinen i rörelse. Men Putins order var fäst vid tidigare beslut, som i sin tur var grundade i andra. Martin Kragh följer den här orsakskedjan från 24 februari 2022 tillbaka till Sovjetunionens seger över Nazityskland 1945. Han visar kontinuiteten i den ryska utrikespolitiken; törsten efter erkänsla som stormakt.

Laddar…