Rekommenderat covid­läkemedel saknas i Sverige

Världshälsoorganisationen WHO anser att bevisläget för att behandling med det antivirala läkemedlet Paxlovid har bra effekt i riskgrupper. Behandlingen ska dock påbörjas snabbt efter första symtom.
Världshälsoorganisationen WHO anser att bevisläget för att behandling med det antivirala läkemedlet Paxlovid har bra effekt i riskgrupper. Behandlingen ska dock påbörjas snabbt efter första symtom. Foto: Thomas Hansmann/Pfizer

Patienter med mild covid-19 men med hög risk att behöva sjukhusvård bör behandlas med läkemedlet Paxlovid, konstaterar WHO i nya rekommendationer. Men ännu finns det inte tillgängligt i Sverige.

Petra Hedbom/TT
Publicerad
Annons

I januari i år fick det antivirala läkemedlet Paxlovid tummen upp av den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Läkemedlet består av två tabletter med substanserna nirmatrelvir och ritonavir som i studier visat sig minska risken att bli inlagd på sjukhus för patienter med förhöjd risk att få allvarliga symtom av covid-19.

Nu förstärker Världshälsoorganisationen WHO sina tidigare rekommendationer om vilka som bör få behandlingen. Det gäller personer som har en mild covid-19 och som hör till en riskgrupp. Det kan vara till exempel ovaccinerade och personer med nedsatt immunförsvar till följd av annan läkemedelsbehandling. Här ingår bland annat vissa behandlingar mot ms och reumatiska sjukdomar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons