RecensionNya filmer

Jag är ZlatanFilmen om Zlatan – en blek kopia av originalet

Granit Rushiti spelar Zlatan från gymnasieålder och uppåt.
Granit Rushiti spelar Zlatan från gymnasieålder och uppåt. Foto: Nordisk Film

Filmatiseringen av Zlatan Ibrahimovics självbiografi är en konventionell, matinéanpassad solskenshistoria, på gott och ont. Här är det en ung Zlatan i uppförsbacke som man har valt att lyfta fram.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

”Jag är Zlatan” bygger på självbiografin som Zlatan Ibrahimovic skrev tillsammans med David Lagercrantz (som även varit med och skrivit manus här). När den kom 2011 var Zlatan runt 30, tvåbarnsfar och tillbaka i italienska ligan för tredje gången. Den påvra uppväxten och hundåren i det första utländska proffslaget låg bakom honom. Men det är den unge Zlatan Ibrahimovic i uppförsbacke som man valt att lyfta fram här.

Inte så konstigt förstås; få nu levande svenskar har en bakgrund som lämpar sig så bra som stoff för en uppväxt­skildring med klassiskt underdogperspektiv. Även om det är stjärnan med en månadslön på sex miljoner som jobbpendlar mellan Milano och Östermalm vi vant oss att läsa om, är det pojken från Rosengård som gjorde åtta mål i andra halvlek mot ”snobbgänget” Vellinge – utan frukost i magen – som det går att spinna en saga kring.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons