ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så kan norrsken slå ut elnätet

PODD | Rapporter om norrsken är alltid omgärdade av euforisk glädje. Men följden av de grönskimrande himlarna kan vara desto mer olustig – och riskera att skada både vårt elnät och slå ut gps-system.

SvD
Publicerad

De senaste veckorna har himlen flammat i grönt långt söder om Dalälven, vilket lett till en smått yrvaken naturvurm där folk gått man ur huse för att ta den bästa instagrambilden.

Norrsken beror på utbrott på solen, så kallade solstormar, där en mängd laddade partiklar slungas ut i universum. Om dessa träffar jordens magnetfält uppstår ljusfenomen, men det kan också leda till störningar av elnät och satelliter som kan få långtgående konsekvenser. Nyligen förlorade till exempel Elon Musk 40 satelliter som ska förse människor med internet i samband med en sådan solstorm.

På en kvart får du veta varför solen är så aktiv just nu, och hur det påverkar vårt allt mer elberoende samhälle. Med Lisa Rosenqvist, rymdväderforskare på FOI - Totalförsvarets forskningsinstitut.

Efter reklamen visas:
Så kan norrsken slå ut elnätet

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.