Svenska ”preppers”-rörelsen redo för katastrof

En "prepper" är förbered på en katastrof, med lager av mat, vatten och prylar för att reda sig under ett par veckor. Arkivbild.
En "prepper" är förbered på en katastrof, med lager av mat, vatten och prylar för att reda sig under ett par veckor. Arkivbild. Foto: Pi Frisk

MSB vill att svenskarna skärper sin krisberedskap. Men den svenska "preppers"-rörelsen är redan förberedd på såväl krig som katastrofer – och ser myndighetens rekommendationer som otillräckliga.

TT
Publicerad
Annons

Anders benämner sig själv som en "prepper" – en person förberedd på en katastrof, med lager av mat, vatten och prylar för att reda sig under ett par veckor. Han är i 40-årsåldern och driver bloggen "En svensk prepper". Anders vill vara anonym men delar gärna med sig av sina tips. De blir fler och fler som intresserar sig för att öka sin beredskap, konstaterar han.

– Jag preppar inte för något specifikt hot, utan ser till att ta ansvar för min personliga krisberedskap. Jag tittar exempelvis på krig, elektromagnetiska stormar, naturkatastrofer och andra händelser, eftersom effekterna av dem på mitt liv blir ungefär desamma, säger han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons