ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Missa inte höstens krogöppningar

Restaurangchefen Matilda Jackson framför nya Riche Fenix, dagarna före öppningen tidigare i höstas.
Restaurangchefen Matilda Jackson framför nya Riche Fenix, dagarna före öppningen tidigare i höstas. Foto: Rickard Liljero Eriksson

Svensk bento, Lilla Barens lillasyster och individuellt anpassade mat- och vinupplevelser. Här är Stockholms nya adresser att boka bord på.

Linda Iliste
Publicerad
Annons

1 / 5

Foto: Christopher Hunt

Skräddarsydd middagsupplevelse: Persona

Många är talangerna som skolats på Frantzén. Snart basar två av dem – Louis Cespedes och Jonatan Nyström – för nya Persona på Östermalm som ska öppna senare i höst. Som kock och grundare respektive service manager och delägare lovar de tu att krogen, som är namngiven efter Ingmar Bergmans ikoniska film, ska bli en ny personlig vin- och middagsupplevelse. Individuellt anpassad efter kvällens råvaror, vinmatchningar och gästens preferenser.

Torstenssonsgatan 11

Annons
Annons

2 / 5

Mikael Einarsson öppnar snart Chez Jolie. Foto: Pressbild

Toppkockens egen krog: Chez Jolie

Ögonbrynen höjdes lite när Brasserie Astorias kökschef Mikael Einarsson slutade efter bara ett år. Matglada kan emellertid glädja sig över att Einarsson nu i stället går sin egen väg. Under hösten planerar Chez Jolie slå upp dörrarna till Bardots forna lokaler. Satsningen görs med hjälp av Stureplansgruppen.

Ingmar Bergmans gata 2

Annons
Annons

3 / 5

Foto: Per-Anders Jörgensen/Petri Restaurant

Vattenhål för mat- och inredningskonnässörer: Svenskt Tenns café

Under senhösten inviger Svenskt Tenn café i sina nya lokaler på Strandvägen 5b, före detta Malmstensbutiken som ligger vägg i vägg med den egna butiken. För att utveckla mat- och dryckeskonceptet samarbetar man med krögaren Petter Nilsson, grundare av hyllade restaurang Petri. Oavsett om du tittar förbi på frukost, lunch eller middag ska menyn matcha inredningsföretagets höga kvalité och omsorg för det närproducerade. Tänk till exempel svensk bento och rätter som utgår från växtrikets råvaror.

Strandvägen 5b

Annons
Annons

4 / 5

Foto: Pressbild

Södersnackis: Riche Fenix

Ett nav för kreativitet med gästande konstnärer, musiker och allehanda begåvningar inom mat och dryck. Det är tanken bakom Riche Fenix som Svenska Brasserier nyligen öppnat på Götgatsbacken. Den berömda klassikern Lilla Baren på Riche har således fått en Söderutpost under ledning av Matilda Jackson, restaurangchef för Riche och Teatergrillen. Kökschef är William Carlström med förflutet på AIRA, Punk Royale och Operakällaren. Här finns en enkel och lekfull meny med inslag som råbiff med belgisk våffla, citronkräm och löjrom, korv med bröd och Taquitos med bönor, endast drop-in gäller.

Götgatan 40

Annons
Annons

5 / 5

Intim lyxsushi: Soyokaze

Omsusade Soyokaze och Soyokafe är i full fart att lämna Vasastan till förmån för city. Den pyttelilla, exklusiva sushirestaurangen och mer informella systerkrogen planerar slå upp de nya portarna på Sergelgatan den 21 oktober. Storleken blir något större med tolv barplatser på Soyokaze, och 18 barplatser samt 18 ute på Soyokafe. Den förstklassiga japanska maten, intima atmosfären och gemensamma smakresan lovas däremot vara densamma.

Sergelgatan 16

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons