Starkvinet som är tillbaka från skamvrån

Att madeiran hittat hem i Sverige igen tros bero på vårt stora vinintresse i kombination med en vinstil som ger mycket smak och fräschör för pengarna.
Att madeiran hittat hem i Sverige igen tros bero på vårt stora vinintresse i kombination med en vinstil som ger mycket smak och fräschör för pengarna. Foto: Alamy

Från storsäljare till barskåpets skamvrå – och nu tillbaka igen. Madeiravinet har gjort comeback i takt med att allt fler toppkrogar upptäcker dess magi.

Lars Collin
Publicerad
Annons

Länge har starkviner generellt förpassats till den där lite dammiga hyllan längst bak – oavsett om det har handlat om hemmet eller på krogen. Frökenaktigt eller gubbigt, medvetna moderna vinkonsumenter rynkade länge på näsan åt de fortifierade vinerna.

Så har det inte alltid varit. För ett sekel sedan var runt sex av tio importerade viner i Sverige starkviner. Madeira dracks både till mustiga soppor och sockerstinna desserter, och svenskarna sägs ha konsumerat så mycket madeira mellan världskrigen att vi köpte upp hälften av den portugisiska öns totala produktion. Så höll det i sig ända tills motboken avskaffades någon gång på 1950-talet och de mindre alkoholstinna vinerna tog över försäljningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons