”Vill bjuda Håkan Hellström på torsk”

Elsa Billgren minns renskaven i Jokkmokk, hyllar den vackra auberginen och vill bjuda Håkan Hellström på panerad torsk.

Publicerad
TT
Foto: TT
Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT
Atelier september
Foto: Atelier september
Annons
TT
Foto: TT

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast och vad beställer du?
– Sedan 90-talet har det varit Sturehof, och jag äter nästan alltid rimmad lax med dillstuvad potatis. Min pappa har målat fiskarna på väggen, så det känns som hemma.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Jag var på Jokkmokks marknad med farmor när jag var tio. Vi åt renskav med potatismos och murkelsås och det var det godaste jag ätit. Det var 36 minus ute men varmt i munnen!

Foto: TT

Ditt första matminne?
– Mamma serverade oss barn mjölksyrade grönsaker från Eden, varsitt glögglas med färskpressad juice och en skalad morot till varje middag. Det ligger mycket kärlek i det.

Vilket slags krog drömmer du om att få öppna?
– Det skulle vara raw food, fast gott, och med mellanrätter som kan delas av alla runt bordet.

Annons
Annons
Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT
Atelier september
Foto: Atelier september

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– Jämnt skägg mellan min Microplane och mandolin.

En idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Håkan Hellström skulle få panerad torskfilé med syrligt dillstuvad potatis och ärtor.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hemligheten bakom din pasta bolognese?
– Att jag låter min man göra den.

En oväntat bra smakkombination?
– Jag är besatt av att dela en banan på längden, bre jordnötssmör på ena halvan och ha den andra som lock. Elvis gillade banan och jordnötssmör, men jag tror inte han hade bananen som macka.

Favorit när det gäller smaksättare?
– Citronzest ger friskhet, syra, arom och är vackert!

Vad har du alltid hemma?
– God olivolja, fetaost, grönsaker i säsong och parmesan.

Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?
– Ljummen sallad kan jag variera i all oändlighet.

Världens bästa matstad?
– Köpenhamnarna är så bra på att kombinera gott, i säsong och vackert. Mangia är en otrolig pastarestaurang och Atelier Septembers bakverk och gröt är som att äta konstverk.

Foto: Atelier september

Din senaste receptgoogling?
– Försökte jämföra klassiska pestorecept för att hitta det bästa. Jag gillar inte att följa recept, bara att ta lärdom av dem.

Mest underskattade råvaran?
– Det går att göra mycket gott av aubergine, det är billigt och vackert i en träskål.

Din paradrätt?
– Linsgryta med tahini, färska tomater, macadamianötter och tunt mandolinad silverlök. Det är en rätt som är jag är uppvuxen med och smyger man ner jättemycket smör undrar alla hur det kan vara så gott.

Vilket är ditt husvin?
– Domaine de Majas.

Ditt bästa husmorstips?
– Gör din egen granola, du sparar mycket pengar och den blir mycket godare.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet SvD Vin & Mat premium där SvD:s vinskribent Linda Pérez varje onsdag delar med sig av de bästa mat- och dryckestipsen, exklusivt för dig som prenumerant.

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons