De som överlever krisen har en sak gemensamt

Går det att skydda sig mot plötsliga kurssvängningar? David Larsson Heidenblad återvänder till Morgan Housels bok ”The psychology of money”.
Går det att skydda sig mot plötsliga kurssvängningar? David Larsson Heidenblad återvänder till Morgan Housels bok ”The psychology of money”. Foto: Timothy A. Clary/AFP

Djärvhet och riskvilja värdesätts ofta i investerings­sammanhang. Men historien visar att ett helt annat drag kan vara verkligt gynnsamt, skriver David Larsson Heidenblad.

David Larsson Heidenblad
Publicerad
Annons

När Microsoft var ett ungt företag var Bill Gates rädd. Han tvivlade inte på sig själv, sina idéer, sitt företag, sina anställda eller sin branschs framtids­utsikter. Men han var orolig för att de ekonomiska förutsättningarna som de verkade under skulle förändras över en natt. Att något långt bortom Microsofts kontroll skulle göra att intäkterna sinade. Därför valde han att driva företaget finansiellt konservativt. Han såg till att det kommande årets löner fanns på ett bankkonto, redo att betalas ut.

Det var en dålig strategi för att maximera avkastningen på eget kapital. Men det var ett utmärkt sätt att ge företaget så goda förutsättningar som möjligt att överleva det oväntade. Bill Gates planerade för att hans planer inte skulle gå som planerat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons