RecensionScenvår 2019

Little shop of horrorsSkräckmusikal där kraften blommar ut i finalen

Den köttätande blomman, spelad av sångerskan Jaqee, med Emil Ljungestig i bakgrunden.
Den köttätande blomman, spelad av sångerskan Jaqee, med Emil Ljungestig i bakgrunden. Foto: Ola Kjelbye

Girighet och växtkraft i apokalyptisk miljö är ramen när Göteborgs stadsteater sätter upp en av de kända horrormusikalerna. Musikerna håller tempot uppe men texten har svårt att nå ut.

Bo Löfvendahl
Publicerad
Annons

Horrormusikalerna sprider sig över Sverige och har nu intagit Göteborg. Först kom ”Rocky horror show” på Östgötateatern i Norrköping, nu är det Göteborg stadsteater som spelar ”Little shop of horrors”. Bägge är så kallade kultmusikaler från andra halvan av 1900-talet, en genre som kan vara väldigt rolig men också innehåller en del komplikationer. Hur hanterar man en text som redan från början dryper av ironi?

I Göteborg är det norska regissören Angelina Stojčevska som gör sin andra iscensättning för Stadsteatern. Hennes estetik går i linje med den teaterchefen Pontus Stenshäll tidigare har gett prov på, i en rad framgångsrika uppsättningar av stora klassiker. Tyska scenografen Katrin Bombe har byggt upp en apokalyptisk miljö, med en grå, skitig stadsgata där soppåsarna ligger i drivor, framför en fond av grå himmel där oväder då och då utbryter, som en påminnelse om naturens kraft – hur obändig den är kommer vi att få se bevis på innan kvällen är slut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons