RecensionNy musik

StarzHiphopens excentriker bryter mot alla regler

Yung Lean.
Yung Lean. Foto: Year0001

Yung Lean har aldrig varit spretigare än han är på sitt sjunde album – men det är också hans mest spännande. Med öppensinnade ”Starz” kan han ha öppnat upp för en långt större publik än tidigare.

Publicerad
Annons

Ibland går det inte att låta bli att leka lite med tanken på hur en hiphop-artist från förr skulle reagera på dagens skruvade scen. Låt oss säga Scott La Rock från Boogie Down Productions, som så tragiskt sköts till döds 1987. Det vill säga någon som inte har upplevt den gradvisa förskjutningen från 80-talets b-boy-kultur fram till dagens nihilistiska emo-trap och dess unga armé av ansiktstatuerade cloud-rappare. Vad skulle han tänka om han fick se videon till Yung Leans ”Boylife in EU”? Den där Yung Lean i synnerligen kufiska kläder dansar runt i en LSD-påverkad ”Alice i underlandet”-miljö med en frisyr som väl närmast kan beskrivas som ”skinhead girl”. Att få se Scott La Rock höja på ögonbrynen i en reaktionsvideo på Youtube skulle kunna ha god potential att bli ett viralt fenomen.

Själva har vi vant dock oss vid det här laget. Det har gått sju år sedan Yung Lean släppte ”Ginseng strip 2002” och därefter blev i princip den enda svenska rapparen med en större internationell publik. Årets ”Starz” är redan hans sjunde fullängdare, om det nu är relevant att prata om sådana i dessa sammanhang? Här har han lyckats smälta samman alla sina olika uttryck genom åren, vilket gör det till hans kanske mest spretiga, men likväl mest spännande, album.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons