1,2 miljoner barn kan dö i skuggan av pandemin

Barnadödligheten i utvecklingsländer väntas öka under coronapandemin. Bilden är från ett tidigare tillfälle och har ingen koppling till texten.
Barnadödligheten i utvecklingsländer väntas öka under coronapandemin. Bilden är från ett tidigare tillfälle och har ingen koppling till texten. Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT

Sinande resurser till sjukvården i fattiga länder kan leda till en kraftig ökning av barnadödligheten under coronakrisen, enligt en FN-rapport.

Mest utsatta är utvecklingsländer i Afrika, Asien och Latinamerika.

TT TT-AFP
Publicerad
Annons

Den explosionsartade spridningen av coronaviruset, som hittills slagit hårdast mot Europa och USA, har fått resten av världen att hålla andan. Utöver den pandemiska smittan varnar nu FN i en rapport för att utvecklingsländer världen över har fått ännu ett problem att oroa sig för: kraftigt ökad barnadödlighet till följd av sinande resurser i sjukvården.

Sammanlagt omkring 1,2 miljoner fler spädbarn kan komma att dö i behandlingsbara sjukdomar det kommande halvåret, enligt rapporten, som publicerats i The Lancet Global Health. Dessutom beräknas mödradödligheten i de 118 länderna öka med 40 procent, eller 56 700 fall, enligt FN.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons