Annons

Så nådde de klimatmålen – på bara ett år

2018 påbörjade Neste, världens största producent av fossilfria drivmedel, sitt projekt Zero Island. Ett initiativ för att förvandla Lidö i Stockholms skärgård till en fossilfri oas. Sedan dess har mycket skett på ön, genom att bland annat installera solpaneler och nyttja fossilfria drivmedel har Lidö förändrats i grunden och minskat sina koldioxidutsläpp med 78 procent.

Hugo Olofsson & Olle Tejle. Foto: NESTE

Lidö är en vacker idyll i Stockholms skärgård, med unik natur och slående vyer är ön en semesterdröm. Det är också platsen för Zero Island, ett projekt initierat av biodrivmedelsbolaget Neste med ambitionen att sänka öns utsläpp utan att förfula naturen eller skada den fauna som lever på ön. Tillsammans med sina samarbetspartners lyckades Neste hitta en väg för att sänka utsläppen på Lidö med 78 procent, på bara ett år.

Foto: NESTE

Lokalt odlad mat, solpaneler och fossilfria drivmedel – resan tar fart

Genom att fokusera på ett flertal olika områden där utsläppen kunde minska tog projektet fart.

All transport på Lidö samt till och från ön skedde med Neste MY Förnybar Diesel, ett förnybart drivmedel gjort på avfall och rester som kunde ersätta all fossil diesel. Via entreprenörerna på Lidö värdshus kunde besökare erbjudas hållbara boendelösningar, och en ny meny i restaurangen, designad av kocken Jonas Svensson med nya hållbara alternativ. Den energi som användes på ön byttes till fossilfria alternativ från Fortum, delvis via egna paneler med solceller som installerades på ön. Husen på ön utrustades med energibesparande åtgärder som klimatgardiner och LED-lampor. Allt för att minska utsläppen på ön.

Zero Menu på Lidö Värdshus. Foto: NESTE

Alla dessa förändringar gav effekt, under projektets gång lyckades Neste och deras samarbetspartners minska koldioxidutsläppen på Lidö med hela 78 procent och resterande utsläpp klimatkompenserades. Zero Island är ett konkret exempel på att även små lösningar i vardagen för fossilfrihet kan göra stor skillnad i längden. Genom att visa vad vi människor kan göra för förändringar i vår vardag hoppas Neste kunna inspirera andra att överväga mer klimatsmarta alternativ, för en mer hållbar framtid.

Olle Tejle. Foto: NESTE