Säpos analytiker: Risk för ny IS-generation

Säkerhetspolisens senior analytiker Ahn-Za Hagström säger att IS-återvändarna är en lika heterogengrupp när de åkte. ”En del skulle delta i striderna och några sökte ett äventyr”, säger hon.
Säkerhetspolisens senior analytiker Ahn-Za Hagström säger att IS-återvändarna är en lika heterogengrupp när de åkte. ”En del skulle delta i striderna och några sökte ett äventyr”, säger hon. Foto: Christine Olsson/TT

Säkerhetspolisens lägesbild har inte förändrats trots Turkiets hot om att skicka IS-anhängare tillbaka till sina hemländer. Däremot finns det en risk för att en ny IS-generation växer upp i fånglägren, säger Säpos senior analytiker Ahn-Za Hagström.

Annica Lindström
Publicerad
Annons

– Vi väntar oss inte en större mängd på en och samma gång den närmaste tiden, sade Ahn-Za Hagström på Centret mot våldsbejakande extremism konferens som arrangerades i Stockholm på onsdagen.

Läget kan dock ändras snabbt, bland annat eftersom Mellanöstern är en slags spelplan för en mängd olika aktörer med inrikespolitiska poäng att plocka, poängterar Hagström.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons