ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

KonsekvenserTonsäkra noveller om tafflig längtan efter närhet

Emma Holm är född 1988 och bor i Stockholm. Hon debuterade med ”Skäl” (2017) som nominerades till Katapultpriset. ”Konsekvenser” är hennes andra bok.
Emma Holm är född 1988 och bor i Stockholm. Hon debuterade med ”Skäl” (2017) som nominerades till Katapultpriset. ”Konsekvenser” är hennes andra bok. Foto: Jasmin Storch

Emma Holms lyhörda noveller är som en knippe laddade miniatyrporträtt. Formuleringarna är precisa och känsliga, skriver Jenny Aschenbrenner om författarens andra bok efter debuten med ”Skäl” 2017.

Jenny Aschenbrenner
Publicerad
Annons

Christina är på en 50-årsresa för bästa väninnan, men är fladdrig i tanke och känsla, känner sig ”som en märklig blandning av sitt elvaåriga jag och en person hon fantiserat om hela livet: åldrade Christina, de hastiga blyertsstrecken som skissade fram den gråblå, tysta framtid som var hennes”. Det är en av många precisa och känsliga formuleringar som Emma Holm fångar ögonblick med i sin nya novellsamling ”Konsekvenser”. Det är också en rätt bra beskrivning av berättelserna i sig. Hastiga blyertsstreck, skissartade men pregnanta.

Emma Holm debuterade 2017 med romanen ”Skäl” där hon vecklade ut en hel road movie, pådriven av två unga kvinnor på jakt efter det förflutnas smärtsamma sanningar. Nu har hon skrivit en mer sparsmakad bok som på klassiskt novellmaner vill fånga allt, men säga lite.

Laddar…