Krönika

Rickard Rydell:Svårt med två alfahannar i samma team

Rickard Rydell

Formel 1-säsongen kör igång den första helgen i juli på RedBull Ring i Österrike, självklart helt utan publik. Men redan nu har ”silly season” inletts och förarbytena inför 2021 års säsong har tagit rejäl fart.

Rickard Rydell
Publicerad
Annons
Rivalerna Charles Leclerc och Sebastian Vettel. Foto: Darron Cummings/AP

Många förares kontrakt går ut i år och det blir en hel del förändringar bland teamen till nästa säsong. Redan nu vet vi att Sebastian Vettel överraskande lämnar Ferrari efter sex säsonger.

Vettel är Ferraris tredje mest framgångsrika förare i antal vinster bakom Michael Schumacher och Niki Lauda. Det är ingen tvekan om att han är en av de stora i och med hans fyra VM-titlar för RedBull-teamet.

Men två andraplatser i VM för Ferrari måste ändå ses som lite av ett misslyckande för honom. Vettel ville gå till Ferrari och vinna VM precis som hans idol och landsman Schumacher tidigare har gjort. Vettels tid i Ferrari sammanföll dock med Mercedes och Lewis Hamiltons storhetstid.

När sedan Charles Leclerc, som utbildats i Ferraris egen förarakademi, slog Vettel under förra årets VM redan i sin andra F1-säsong såg det mörkt ut för Vettel. Rivaliteten dem emellan blev en snackis under fjolåret. Det drogs till sin spets under Brasiliens GP i November där ingen av förarna ville ge den andra plats på banan. Det slutade med att bägge förarna tvingades bryta loppet vilket gjorde teamchefen Mattia Binotto rasande. Det är inte lätt att ha två alfahannar i samma team, och kanske fattades beslutet om Vettels framtid redan då.

Annons
Annons

Från Ferraris sida är jag övertygad om att man har sett hur mycket bättre Mercedes har presterat med en förare som Valtteri Bottas bredvid stjärnan Lewis Hamilton. Bottas, som inte riktigt når upp till Hamiltons nivå, men ändå gör det tillräckligt bra för att vinna race och hjälpa teamet till märkesmästerskapet. Det är det som är anledningen till att Ferrari nu tar in Carlos Sainz Jr som chaufför bredvid Leclerc istället för favorittippade Daniel Ricciardo. Sainz blev sexa i VM med McLaren förra säsongen och var bäst av alla förare som inte tillhör topp tre teamen Mercedes, Ferrari eller RedBull. Jag tror säkerligen att Carlos Sainz har som mål att bli mer än en hjälpförare till Leclerc, men trots den styrka han visade upp i race under förra säsongen för McLaren kommer det att bli en tuff utmaning för honom.

Vad händer då med Sebastian Vettel? Det mest troliga är att han slutar vid 33 års ålder. Jag tror inte att han går till Renault som har en plats ledig. Jag tror inte heller att Mercedes skulle ta in honom istället för Valtteri Bottas, men vem vet… En förare som gärna skulle återvända till F1 är Fernando Alonso, det är inte helt omöjligt att vi ser honom tillbaka i Renault där han tog sina två VM-titlar.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons