Kulturen och idrotten får en miljard i krisstöd

Kulturminister Amanda Lind (MP) på pressträffen.
Kulturminister Amanda Lind (MP) på pressträffen. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Regeringen skjuter till 500 miljoner kronor till kultursektorn, berättar kultur- och idrottsminister Amanda Lind vid en pressträff.

– Det är viktigt att vårt föreningsliv runt om i landet överlever även efter coronakrisen, säger hon.

Erika Josefsson/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna har enats om ett akut stöd på 1 miljard kronor till kulturen och idrotten för att lindra effekterna av coronavirusets spridning, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Krisstödet kommer att delas jämnt mellan idrotten och kulturen, 500 miljoner kronor till respektive sektor.

– När vi står inför stora utmaningar spelar kulturen och idrotten en viktig roll för många människor, säger Amanda Lind, och lägger till att det nu kanske är viktigare än någonsin att det finns tillgängligt.

De som inte omfattas av stödet är statliga myndigheter, enligt kulturministern. Stödet ska gå till exempelvis arrangörer och enskilda kulturskapare, föreningar och aktiebolag.

– Det här är en otroligt viktig insats som vi gör akut, säger Christer Nylander (L), kulturutskottets ordförande.

Amanda Lind säger att hon är mycket medveten om frilansade kulturarbetares situation är svår. Insatserna ska därför även komma egenföretagare till del. Hon säger att man fortsätter titta vidare på förslag som rör a-kassa.

– Vi har Operan, Dramaten och museer som också drabbas hårt, där man har stängt och har inte lika mycket besökare. Där får vi återkomma, säger Amanda Lind.

Efter reklamen visas:
En miljard till kultur- och idrottsvärlden
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons