Bra vin som räcker hela långhelgen

Flera dagars ledigt med tid för goda middagar stundar. SvD:s Mikael Mölstad tipsar om fyra viner som räcker hela denna långhelg. Härligt vitt till fisk och skaldjur – eller kryddigt rött till en lammgryta.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 4

Efter reklamen visas:
Fredagsvinet 6/5

Bra vin i nya årgångar

Betyg: 5 av 6

Trio Chardonnay Pinot Grigio Pinot Blanc 2014

79 kr, Casablanca, Chile, 2196, vitt friskt & fruktigt

Skojig chilenare på en druvtrio som passar riktigt bra ihop – alla har också sitt ursprung i Bourgogne. Här finns en örtig äpplighet med både citrus och pärontoner. Smaken drar åt det fetkryddiga hållet med en viss ekkaraktär. Passar till smakrika fiskrätter med citron och örtig sås.

Annons
Annons

2 / 4

Betyg: 5 av 6

Allegrini Valpolicella Superiore 2014

109 kr, Venetien, Italien, 6010, rött kryddigt & mustigt

Valpolicella är ett av världens mest kända viner. Förr var kvaliteten svajig med i dag är nivån hög hos alla – det kanske bästa vinet kommer från Allegrini. Klassiskt i elegant stil med viol, svarta vinbär och körsbär i doften med stram bitter avslutning. Gott till en risotto alla milanese.

Annons
Annons

3 / 4

Betyg: 6 av 6

Côtes-du-Rhône Saint-Esprit 2014

95 kr, Rhône, Frankrike, 71832, rött kryddigt & mustigt

Lysande syrahvin från en av de bästa och mest kända vinfamiljerna i norra Rhône, berömd för sina Hermitageviner. Vinet är gjort lite i samma stil med djup skogsfrukt, kryddörter, lakrits och peppartoner. Lång eftersmak med fattoner. Smakar perfekt till en fyllig lammgryta.

Annons
Annons

4 / 4

Betyg: 5 av 6

Leth Duett Riesling Grüner Veltliner 2015

79 kr, Niederösterreich, Österrike, 4587, vitt friskt & fruktigt

En omöjlig druvkombo i andra länder, men i Österrike är den naturlig eftersom riesling och grüner veltliner dominerar bland gröna druvor. Här bjuds på aromatisk frukt med äpple-pärontoner och mjuk eftersmak. Passar fint till de flesta anrättningar med skaldjur.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons