ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionScenvår 2018

Visit Qo'noSVarning: Klingon har intagit Kärrtorp

Klingoner på sitt svenska turistcentrum på Turteatern i Kärrtorp.
Klingoner på sitt svenska turistcentrum på Turteatern i Kärrtorp. Foto: Chrisander Brun

Klingonska turistbyrån erbjuder nu information om landet och dess civilisation. Det är konstigt, roligt och underbart på samma gång. Kärrtorp har en invasion av Star Trek-fans att vänta.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Om nu inte jorden har några okända platser kvar att upptäcka, så har universum en hel del att bjuda på. Ta Klingon, till exempel, och den delvis människolika art som lever där. Turteatern har ju goda kontakter med mer osedvanliga former av kultur. Kanhända är det därför som imperiet Klingon nu bestämt sig för att förlägga en Turistbyrå just där: och man lockar med språkkurser, matprovning och klingonsk historia.

Filmerna om ”Star Trek” skildrar klingonerna, och redan från början var man ambitiös nog att konstruera ett språk åt dess krigiska varelser. Så kom ”The Klingon Dictonary” 1985 och idag lär ett tusental människor tala hjälplig klingonska. Nils Poletti, med självklar smak för det udda, har iscensatt denna snabbtur genom klingonsk mytologi – så besatt av våld och sex att den liknar den mänskliga. Den är bara en aning förvrängd, mer teatral och säker på överhöghet. Mask och kostym imponerar.

Laddar…