De sju goda åren. En memoarKrigshotat Israel i hipsterkostym

 Etgar Keret.
Etgar Keret. Foto: Terrence Jennings/IBL

New York Times kallar honom ett geni, men i hemlandet Israel anses han inte tillräckligt patriotisk. Etgar Keret skriver med både humor och allvar om såväl Angry Birds och besvärliga taxichaffisar som flyglarm, terrorism och antisemitism.

Josefin de Gregorio
Publicerad
Annons

Först sju goda år, sedan sju svåra: så lyder den bibliska berättelsen om den missväxt som Gud lät drabba Egypten under den tid då farao höll Hans folk fångna. Men när den israeliske författaren Etgar Keret beskriver de sju år som gick mellan första sonens födelse och faderns död är det inte ur något särskilt religiöst perspektiv.

Keret har gjort sig ett namn genom sin snärtigt humoristiska och ofta lite vassa stil, vilket fått vissa att jämföra honom med Woody Allen. Det känns som en lite trött jämförelse – ja, de är båda judiska, ja, de ironiserar båda en del kring sin judiska identitet – men som SvD:s recensent skrev om Kerets novellsamling ”Plötsligt knackar det på dörren(på svenska 2014) liknar han mest sig själv. Och det är ett framgångsrikt recept: Keret räknas till en av Israels mest populära författare och The New York Times har utnämnt honom till ett geni (ett epitet de i och för sig kanske inte är så sparsamma med). 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons