Önskas hårda klappar? Här är 9 lättlästa böcker för unga

Lättläst litteratur är en växande kategori hos bokförlagen.
Lättläst litteratur är en växande kategori hos bokförlagen. Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från Jessica Schiefauers ”När hundarna kommer” till ”Frankenstein” i serieformat – den lättlästa litteraturen finns numera i alla smaker. Här är några tips på lättlästa böcker för barn och unga vuxna att lägga till på önskelistan.

Publicerad

1 / 9

”När hundarna kommer” av Jessica Schiefauer, Vilja förlag (2017)

Läsålder: från 15 år

En bearbetad version av Augustprisvinnaren i barn- och ungdomskategorin 2015. Så här skrev SvD:s Erika Hallhagen om originalet:

”I gränslandet mellan ung och vuxen läsning befinner sig detta mästerverk av Augustprisade Jessica Schiefauer (”Pojkarna”). Och just i den åldern befinner sig också bokens huvudpersoner – Ester och Isak – de som bara skulle kunna ägna sig åt att vara besinningslöst kära om inte allting svärtats av mordet på en ung pojke.”

2 / 9

”Närmare Zlatan” av Johanna Nilsson, Vilja förlag (2017)

Läsålder: från 13 år

Det är sommarlov och Johan tränar och umgås med flickvännen Ella när han får veta att han blivit uttagen till ungdomslandslaget. Proffsdrömmen har aldrig varit närmare, men framgången är inte alltid så lätt att hantera.

Ingår i Johanna Nilssons prisade bokserie om Johan som drömmer om att bli fotbollsproffs och har Zlatan Ibrahimovic som förebild.

3 / 9

”Zenobia” av Morten Dürr och illustrationer av Lars Horneman, Vilja förlag (2017)

Läsålder: 12-13 år

En färgstark, grafisk roman om en flyktingflickas resa över Medelhavet. Boken utspelas i nutid, men genom tillbakablickar får man lära känna Amina och se hur livet såg ut före flykten.

Boken utsågs till den bästa tecknade serien i Danmark 2016 och författaren Morten Dürr tog emot Pædagogisk LæringsCenterForenings barnbokspris samma år. Kolla även in Dürrs ”Amirs alfabet” (från 6 år) och ”Bomben i matlådan” (från 9 år).

4 / 9

”Frankenstein” av Mary Shelley, bearbetad av Jason Cobley, Argasso förlag (2010)

Läsålder: från 13 år

En lättläst serieversion av den klassiska berättelsen om Frankenstein och hans olyckliga monster. Ingår i en serie av klassiska seriealbum på modern svenska med titlar som ”Lysande utsikter”, ”Svindlande höjder”, ”Jane Eyre”, ”Macbeth” och”Dracula”.

5 / 9

”Jag och du” av Inti Chavez Perez, LL-förlaget (2017)

Rek. för nyanlända som vill lära sig svenska, nivå 2.

Sexualupplysaren Inti Chavez Perez har intervjuat nyanlända, invandrade och infödda ungdomar i Sverige om kroppen, sex och relationer. Boken har ett normkritiskt perspektiv och väjer inte för svåra frågor. Boken finns även på arabiska.

6 / 9

”Tjejen på skolgården” av Mårten Melin, Nypon förlag (2017)

Läsålder: från 12 år

Med ett tydligt språk och korta meningar berättar Mårten Melin om Shima som flyttat till ett asylboende i Sverige och älskar att spela basket. Hon är dessutom bra på det, men har inte så många att dela intresset med. Tills en dag då en annan tjej plötsligt dyker upp och tar kontakt.

Flera av Melins böcker finns på andra språk, såsom arabiska, persiska och polska.

7 / 9

”Ensam” av Elias Våhlund och illustrationer av Agnes Våhlund, Rabén & Sjögren (2017)

Läsålder: 6-9 år

”Ensam” är del tre i bokserien ”Handbok för superhjältar”, som kan beskrivas som en Pippi Långstrump i modern tappning. I huvudrollen ser vi Lisa som bekämpar såväl mobbare som brottslingar iförd sin röda superhjältedräkt. Det direkta tilltalet och de färgstarka illustrationerna bör få vilken unge som helst på kroken.

8 / 9

”Om rymden” av Jo Salmson med illustrationer av Alex Rator, Bonnier Carlsen (2011)

Läsålder: 6-9 år

Trots att fantasyförfattaren Jo Salmsons enkla faktabok om mörk materia, maskhål och galaxer har några år på nacken fungerar den fortfarande för unga och vetgiriga. Med riktigt fina illustrationer i serietidnings-stil av Alex Rator.

No Byline / PRESSENS BILD
Foto: No Byline / PRESSENS BILD

9 / 9

Foto: No Byline / PRESSENS BILD

”Julrosen” av Selma Lagerlöf, LL-förlaget (2008)

Läsålder: alla

Varje julnatt förvandlas den stora Göingeskogen till en underbar lustgård med de mest sällsynta blommor och växter. I ”Julrosen” möter vi dödgrävare och dödskallar, ett myller av djur, storbönder, luffare, smeder, självaste skogsrået och inte minst Selma själv.

Ingår i genren Återberättade klassiker. Passar både barn och vuxna, men har önskats särskilt av äldre med demens.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons