Kommentar

Ola Wong:Xi:s sidenvägar leder till en katastrof

Ola Wong

Kinas ekonomiska sidenvägar skapar en klimatkatastrof när hundratals nya kolkraftverk byggs över världen.

President Xi Jinpings plan för en ny världsordning riskerar att utplåna alla chanser till minskade utsläpp – och kan innebära att världen tippas in i katastrofala klimatförändringar, varnar en larmrapport.

Publicerad
Mark Schiefelbein/AP
Foto: Mark Schiefelbein/AP
Första projektet för Kinas ekonomiska sidenvägar i Sverige: Ett tåg med sågat timmer hela vägen till kunden i Jiangxiprovinsen.

Första projektet för Kinas ekonomiska sidenvägar i Sverige: Ett tåg med sågat timmer hela vägen till kunden i Jiangxiprovinsen.

Foto: Bergkvist-Insjön
Annons

Medan president Trump gärna poserar med gruvarbetarhjälm så har Xi Jinping infört begreppet ”eko-civilisation” i kommunistpartiets stadgar, en princip av grön och miljövänlig ekonomisk utveckling. Men det gröna skenet bedrar. Kina släpper ut mer växthusgaser än något annat land och mer per person än européer. Och nu vill kommunistpartiet exportera sin modell för snabb ekonomisk tillväxt genom Bälte- och Väg-initiativet (BVI). President Xi Jinping lanserade det gigantiska projektet år 2013 som ett sätt att länka samman världen genom ny kinesisk infrastruktur och industri. Det betyder också export av Kinas kolkraft, varnar Isabel Hilton på sajten Yale Environment 360. Hilton är redaktör för www.chinadialogue.net som handlar om miljö och klimatförändringar.

Kommunistpartiet har på senare år infört tuffa miljölagar på hemmaplan. Men det uppmuntrar de politiskt inflytelserika energibolagen att tjäna pengar utomlands i stället. De är involverade i åtminstone 240 kolprojekt i 25 länder inom Bälte- och Väg-initiativet, inklusive Serbien, Pakistan och Kenya. En stor del av dessa är byggda med gammal smutsig teknologi som släpper ut koldioxiden direkt i atmosfären. Ett kolkraftverk har en genomsnittlig livslängd på 40 år. Samtidigt räknar tankesmedjan Carbon Tracker med att för att nå klimatmålet 1,5 grader krävs att kolkraften helt försvinner till 2040. Fattiga länder som precis köpt nya dyra kolkraftverk kommer inte att vilja stänga ner dessa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons