Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Konsten att hantera komplimanger

Text: Hugo Rehnberg - 2 februari 2018
Annons

Härom veckan skrev jag en krönika i SPG med rubriken ”Kriminella sitter inte och tjatar om livspusslet”. Texten väckte reaktioner och en ilsken Twitter-mobb anklagade mig för att vara en fördomsfull idiot. Det fanns ett visst fog i kritiken och under några timmar den lördagsmorgonen hade jag en klump i magen. Det är aldrig kul att bli utskälld.

Framåt eftermiddagen tog jag en promenad och i ett gathörn stoppades jag av en främmande kvinna som öste beröm över exakt samma text. Hon var jättegullig men jag blev illröd i ansiktet och mumlade något ohörbart till svar innan jag skyndade vidare.

Vänliga ord kan, märkligt nog, vara minst lika knepiga att hantera som påhopp.

När någon bråkar med en kan man antingen bitcha tillbaks eller be om ursäkt. Med komplimanger är det inte lika enkelt. Accepteras smickret utan invändning riskerar man att framstå som skrytsam. Att förneka hyllningarna – och därmed underminera den andre personens åsikter – är direkt oförskämt. En typisk ”lose lose-situation”.

Studier visar att nästan 70 procent av alla människor associerar smicker med genans.

Annons
Annons

För folk med låg självkänsla – i mitt fall var det lyckligtvis bara temporärt – kan komplimanger skapa en mindre identitetskris. De går nämligen stick i stäv med självbilden och triggar det så kallade ”bluffsyndromet”, som innebär att man misstror smicker och istället tar det som ytterligare ett bevis för att man är en bluff.

En annan teori är att vi betraktar komplimanger på samma sätt som exempelvis kakao, en naturtillgång som riskerar att ta slut. Man känner sig helt enkelt girig om man konsumerar för mycket.

Paret Suzann Pileggi Pawelski och James O Pawelski– med de samtidsdoftande titlarna ”well being-konsult” respektive utbildningschef för ett positivt psykologi-centrum – har utvecklat en metod för att hantera detta I-landsproblem. ”Accept, amplify, advance”. Du accepterar komplimanger genom att säga ”tack”. Du förstärker känslan genom att vara tyst och låta orden sjunka in i några sekunder. Därefter bryter du dig ut ur komplimangfängelset genom att ställa en motfråga som kastar samtalet i en helt annan riktning.

Lycka till och trevlig helg.

Annons