Kommer de, så skjuter jag oss. Om svenska judars liv i skuggan av FörintelsenSvenska judarnas rädsla: ”Pappa skaffade revolver”

600 judar på väg till Sydamerika från Malmö. Passkontrollanten Applgren kollar passen 1947.
600 judar på väg till Sydamerika från Malmö. Passkontrollanten Applgren kollar passen 1947. Foto: Otto Ohms samling / IBL

Per och Olle Wästbergs föräldrar stod på nazisternas dödslistor under andra världskriget. Brödernas berättelse finns bland de personliga vittnesmål som ryms i Bernt Hermeles bok om de svenska judarnas historia. Ett viktigt bidrag till historieskrivningen om Sverige, men där fler och andra upplevelser kunde ha fått komma till tals, skriver Torbjörn Elensky.

Torbjörn Elensky
Publicerad
Annons

Upplevelsen av att vara jude i det neutrala Sverige under andra världskriget var inte präglad av lugn eller tillförsikt. Hela Europa stod i lågor, tyska soldater fick resa genom Sverige, och även de som tillhörde samhällets högsta skikt kunde ha grannar som hissade hakkorsflaggan på tomten i Djursholm och eller få okvädingsord ropade efter sig på stan.

Bernt Hermele tecknar de svenska judarnas historia, med fokus på olika typer av antisemitism, främlingsfientlighet, hat och attacker, alltifrån det sena 1700-talet till efterkrigstiden. Huvudsakligen handlar boken emellertid om 30- och 40-talen, då nazismen innebar ett reellt hot.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons