Flickan som reste ensam. En biografi över Thora DardelEn anstormning – men Thora Dardel försvinner

Nils och Thora Dardel på altanen till den ateljévåningen i Montmartre i Paris som de bodde i under sitt äktenskap.
Nils och Thora Dardel på altanen till den ateljévåningen i Montmartre i Paris som de bodde i under sitt äktenskap. Foto: TT

Hon fick en fri uppfostran, skickades till Paris där hon porträtterades av Modigliani och nådde framgångar med romanen ”Kungens frilla”. Thora, född Klinckowström år 1899, hade ett otroligt liv, även utanför äktenskapet med Nils Dardel. Nu finns en fascinerande, nästan alltför rik, biografi.

Carina Burman
Publicerad
Annons

Alla var där. I Paris, vill säga, på tjugotalet. Och roligt hade de. Romaner, biografier, målningar och filmer har berättat det för oss, gång på gång. Nutiden känns lite beige i jämförelse.

Thora Dardel var där alla var. Bara det är orsak till kändisskap, och vi kan genast konstatera att det finns gott om berömda människor i Lindahls biografi. På ett sätt var hon en sådan människa, som var känd för att vara känd. Inte så att hon saknade egna färdigheter – ingalunda – men det är sällan de som lyfts fram. Boken börjar ab ovo med släkten, alltifrån rådsherren Henrik Klinckow i Stralsund på 1400-talet till den ryskfödda farmorsmodern, som i barndomen kastat blommor till Napoleon och som senare födde Thoras farmor ”i det rum där Charlotte Corday en gång i tiden stuckit sin kniv i hjärtat på Marat”. Det är klart att man fångas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons