SvD:s medarbetare vinner Stora journalistpriset

Det blev guldregn över Svenska Dagbladet vid årets utdelning av Stora journalistpriset. Reportern Negra Efendić vann kategorin Årets berättare, medan SvD:s kolumnist och skribent Karin Thunberg kammade hem hederspriset Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

– Detta känns helt fantastiskt, jag är så otroligt glad och hedrad, säger Negra Efendić.

Ninna Bengtsson
Publicerad
Annons
SvD:s nyhetseporter Negra Efendić vann kategorin Årets berättare, medan SvD:s kolumnist och skribent Karin Thunberg kammade hem hederspriset Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Foto: Tomas Oneborg
SvD:s nyhetseporter Negra Efendić vann kategorin Årets berättare, medan SvD:s kolumnist och skribent Karin Thunberg kammade hem hederspriset Lukas Bonniers Stora Journalistpris.
SvD:s nyhetseporter Negra Efendić vann kategorin Årets berättare, medan SvD:s kolumnist och skribent Karin Thunberg kammade hem hederspriset Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Foto: Tomas Oneborg

Det blev dubbelt upp på onsdagskvällen. Under guldspeglar och kristallkronor på Grand Hotel fick två av SvD:s medarbetare ta emot det som är mediesveriges finaste pris. Skribenten Karin Thunberg tilldelades Lukas Bonniers stora journalistpris och nyhetsreportern Negra Efendić kammade hem ”Årets berättare” för sin reportagebok ”Jag var precis som du”.

– Jag hann aldrig tacka alla fantastiska kollegor på SvD. De har peppat och stöttat när det varit som svårast. Nu ser jag fram emot ett rejält firande, säger Negra.

Två glada pristagare minglade efter prisutdelningen. Negra Efendić erkänner att hon aldrig hann bli nervös eftersom hon inte trodde att hon skulle vinna. När det stod klart i början av kvällen strömmade grattishälsningarna in.

Annons
Annons

– Jag har fått massor med reaktioner det har bara plingat i telefonen hela tiden.

Karin Thunberg har arbetat under många år på Idag-sidan och även gjort flera starkt berörande reportage. Hon är dessutom författare.

– Det här är det finaste journalistpriset man kan få och ett erkännande, att få det för en hel livsgärning. Sedan kan man se det som en guldklocka också, nu kan jag lägga av, säger en stolt Karin Thunberg.

– För några år sedan tänkte jag att jag kanske ändå får det här priset, det hade viskats om det men det hände inte. Då bestämde jag mig för att jag klarar mig ändå och så får jag det nu. Dessutom blev jag Årets stilist i maj så det här är som att vinna OS och Nobelpriset samma år!

Hon är helt klar över vad som drivit henne under hela karriären:

– Min besatthet i människor, det finns inget som är så intressant och jag slutar aldrig att förundras.

Även Negra Efendić som tog hem priset i Årets berättare var stolt.

– Jag tror att vi människor är väldigt lika oavsett vad vi kommer ifrån och kan känna igen oss i varandra och det här betyder att jag är precis som ni, sade hon i sitt tacktal.

Negra Efendić är mångårig reporter på Svenska Dagbladet med särskild fokus på migrations- och integrationsfrågor. Hon föddes 1980 i byn Prezovo Polje, nära gränsen mellan Kroatien och Bosnien. När Jugoslavien föll samman flydde familjen till Sverige där de först hamnade på flyktingförläggning i Göteborg och sedan i Huskvarna.

I boken ”Jag var precis som du” beskriver hon livet som flykting under Balkankriget och sin uppväxt.

Juryns motivering för nomineringen löd: "För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen."

Annons
Annons
Negra och hennes man Henrik Ståhl, precis då de fick beskedet. Foto: Tomas Oneborg
Negra och hennes man Henrik Ståhl, precis då de fick beskedet.
Negra och hennes man Henrik Ståhl, precis då de fick beskedet. Foto: Tomas Oneborg

Jag stod stod och stekte pyttipanna hemma när han ringde och presenterade sig.

Hon återvände till hemlandet 2013 och det var då idén till boken väcktes.

– Jag blev erbjuden bokkontrakt efter ett uppmärksammat reportage i SvD, Eko av hat. Då hade jag återvänt till min gamla skola i Huskvarna och sökt svar på frågor som jag undrat över i många år. Det fanns inga ursäkter, det var bara att sätta igång, säger Negra Efendić.

– Jag är så oerhört glad och hedrad. Det här är det finaste priset för oss journalister. Ett erkännande som betyder så mycket.

Om sin bok säger hon bland annat:

– Jag har försökt skriva ärligt och ta med allt, även det som varit jobbigt, det måste med för att det ska bli en helhet och ge den sanna bilden. Det är det journalistiken går ut på.

SvD:s reporter Negra Efendić fick Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets berättare”. Foto: Tomas Oneborg
SvD:s reporter Negra Efendić fick Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets berättare”.
SvD:s reporter Negra Efendić fick Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets berättare”. Foto: Tomas Oneborg

Att SvD vinner två priser i årets upplaga är ett ”enormt erkännande”, menar chefredaktör Fredric Karén.

– Det är ett fantastiskt erkännande till vår berättande journalistik. Vi har tidigare vunnit mest för avslöjanden och förnyarepris men här får vi för två medarbetare som båda står för berättargenren. Negra genom sin bok och alla sina reportage och Karin för sina tusentals personporträtt och intervjuer.

Stora Journalistpriset firar 50-årsjubileum i år. Det har delats ut varje år av Bonnier AB sedan det instiftades 1966. Sedan 2002 finns det fyra olika kategorier – Årets Avslöjande, Årets Berättare, Årets Förnyare och Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Andra som tog hem priser var Helena Bengtsson på SVT som vann i kategorin ”Årets förnyare”, Niklas Orrenius på DN för ”Årets röst” och Bosse Lindquist på SVT ”Årets avslöjande”.

Tre av Negra Efendics mest uppmärksammade reportage

Recension av "Jag var precis som du"

Söndagsintervju med Negra Efendic

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons