David Cameron avgår: "Jag är inte rätt man"

David Cameron tar konsekvenserna av folkomröstningen och avgår som premiärminister. Det är ett minst sagt oväntat besked.

Therese Larsson Hultin
Uppdaterad
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
David Cameron avgår efter brexit-omröstningen

MANCHESTER Ryktet spreds redan en kvart innan premiärministerns skulle tala utanför 10 Downing Street. David Cameron, som sagt att han skulle sitta kvar vad som än hände i folkomröstningen, hade bestämt sig för att avgå.

– Jag har varit premiärminister i sex år, sade David Cameron i talet och genast började journalisterna här i Manchesters stadshus där valvakan precis avslutas att ropa att ”han avgår”.

Foto: Tolga Akmen/LNP/REX

– Det brittiska folket har sagt sitt. Jag sade att det här inte var en omröstning om någon enskild politikers framtid, inklusive min, men jag tror att det här landet behöver nytt fräscht ledarskap, sade Cameron och gjorde klart att han kommer att stanna kvar som premiärminister de kommande veckorna eller månaderna. Men att ledarskapsfrågan ska vara löst till Torypartiets kongress i oktober.

Annons
Annons

– Jag älskar det här landet, och jag ska göra mitt bästa som premiärminister att få en så bra överlämning som möjligt sade David Cameron.

Grafik: Kalle Källström
Grafik: Kalle Källström

Det var som sagt ett oväntat besked. Så sent som i går kväll gick skickade flera tunga lämna-profiler ett brev till Cameron där de bad honom att stanna kvar som premiärminister hur det än gick i folkomröstningen. En önskan som flera ministrar, parlamentariker och experter upprepat nu på morgonen. De ville undvika politisk oro när landet nu ska påbörja processen att lämna EU.

Men David Cameron kände inte att han var rätt man att leda det arbetet. Kanske kan hans avgång också bero på att Skottland med överväldigande majoritet röstade för att stanna kvar i EU, hela 62 procent, och att mycket nu tyder på att de kommer vilja ha en ny självständighetsomröstning.

Både Nicola Sturgeon och Alex Salmond, självständighetspartiet SNP:s två profiler, har sagt nu på fredagsmorgonen att de kommer att verka för en ny folkomröstning. Enligt Alex Salmond ska den till och med vara möjlig att organisera under de kommande två år då Storbritannien ska förhandla med EU om att lämna under den så kallade artikel 50.

David Cameron blev alltså premiärministern som förde Storbritannien ut ur EU, han vill inte bli premiärministern som såg till att Skottland lämnade Storbritannien.

Eller snarare –  han vill åtminstone inte sitta i 10 Downing Street om det händer.

Prova SvD digital 1 månad gratis kundservice.svd.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons