RecensionNy musik

On the asylumEn air av ”Twin peaks” – osar av dekadent mystik

Johan Lindström.
Johan Lindström. Foto: Johan Bergmark

Ett kalejdoskopiskt blandande av genrer och tidsepoker – Johan Lindström leder musikerna bort från allfartsvägarna till en dunkel värld där drömmens irrationella logik råder.

Dan Backman
Publicerad
Annons

Johan Lindström må vara en doldis för de flesta men har länge, från 90-talet närmare bestämt, varit allestädes närvarande på den svenska musikscenen. Med en musikalisk bredd som få har han hemtamt rört sig i pop-, rock- och jazzkretsar, omväxlande anlitad som gitarrist, producent, arrangör och låtskrivare. Ibland i en mer understödjande roll, ibland i händelsernas centrum. Som med Tonbruket och den egna septetten, som nu utkommit med sitt andra album.

Precis som på debuten "Music for empty halls" leder han musikerna bort från allfartsvägarna till en dunkel värld där drömmens irrationella logik råder och där den dansande och baklängestalande kortvuxna mannen från "Twin Peaks" närsomhelst skulle kunna dyka upp. Hör bara hur "The prom" fullkomligt osar av den dekadenta mystik som karaktäriserade den legendariska tv-serien.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons