RecensionNya romaner

VäderEn underbar vägvisare till ett förtröstansfullt liv

Jenny Offill är en amerikansk författare och redaktör. ”Väder” är hennes tredje roman.
Jenny Offill är en amerikansk författare och redaktör. ”Väder” är hennes tredje roman. Foto: Malin Fezehai

Jenny Offills ”Väder” kretsar kring Lizzie, en bibliotekarie i New York som tar spjärn mot tillvarons oförutsägbarhet och människans vilja att kontrollera sitt öde. Carl-Johan Malmberg ger Offills nya roman högsta betyg.

Publicerad
Natur & kultur
Foto: Natur & kultur
Annons

Sedan ett par år läser jag få nya romaner. Jag ser ett värde med det. För när slumpen – en redaktion, ett förlag, en vän, en artikel – låter någon verkligt bra bok hamna i min väg blir jag tonåring på nytt. Det var då jag upptäckte vad böcker kan betyda, böcker som inte bara är bladvändare och distraktion – som den där cigaretten hos Oscar Wilde: den perfekta njutningen för att den lämnar en så otillfredsställd – utan som dröjer kvar och vill att man återvänder till dem, för de där passagerna man streckat för och vill komma ihåg och gärna citerar för andra. All verklig litteratur är guideböcker, menade Herman Melville i sin roman ”Redburn”. Till vadå? Till hur man kan förhålla sig till omvärlden. Och till sig själv, den man är och den man kan bli – och den man vill slippa att bli. Skönlitteraturen är livsredskap, sa den numera bortglömde amerikanske kritikern Kenneth Burke. Och den är den där underliga rörelsen när man både blir mer sig själv och samtidigt någon helt annan: påminnelse, förvandling och glömska i ett. 

Jenny Offills ”Väder” är en sådan bok: en minihandbok i att leva vardagsliv, lysande i sin ekonomi, med dagboksnotiser, korta anekdoter och snabba infall, fenomenalt språktäta och vildsint associativa. Det var inte oväntat. Hennes förra bok, genombrottet ”Avdelning för grubblerier”, liksom ”Väder” fint översatt av Alva Dahl, var en hyperkänslig outsiderskildring i fragment: en medelålders New York-kvinna träffar bisarra människor, träter med syskon, hanterar ett ständigt skrikande barn och får vägglöss i sin lägenhet. Jaget i boken möter allt som sker med ett slags robust förundran, nyfiken på vad som ska ske härnäst. Varje dag ett miniäventyr mellan glädje och rädsla. Och världen är intrång, undergång och upptäckt i ett. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons