Varför källsortera när folk flyger utan skam?

Maria Frensborg är född 1974 i Uppsala och är författare till flera böcker för barn och unga. ”Dag före röd dag” är hennes första roman.
Maria Frensborg är född 1974 i Uppsala och är författare till flera böcker för barn och unga. ”Dag före röd dag” är hennes första roman. Foto: Kaunitz-Olsson/TT

Helenas man bokar en familjeresa till Mallorca. Med flyg! Mitt under brinnande klimatkris! Så hur ska hon lyckas stoppa honom? Maria Frensborgs ”Dag före röd dag” är en ömsint drift med vår tids goda människa – hon som så gärna vill göra rätt.

Uppdaterad
Publicerad
Kaunitz-Olsson
Foto: Kaunitz-Olsson
Annons

Helena är en utmärkt person. Hon är trettio-nånting – men absolut inte fyrtio – och hon vet hur man ska vara för att vara rätt. Hon är medveten, bryr sig om miljön och vet hur man problematiserar saker. Vet att det inte heter ”tiggare” utan ”människa som tigger” och att man inte ska säga att barn ”är duktiga” för att det kan trigga beteenden av prestation. Helena sliter och bråkar med sig själv för att vara korrekt. Och gudarna ska veta att det är en heltidssysselsättning. Det finns alltid en fälla runt hörnet att falla i. I smyg drömmer Helena om att vara del av en marginaliserad grupp – dock en med status! – för att kunna åtnjuta några av fördelarna av att vara just marginaliserad och ha tolkningsföreträde i vissa frågor. Nu är hon född i Finspång och det ger inte många fördelar. Med i bilden finns också den ständiga frågan som surrar som en medelklassfluga runt alla kvinnor mellan trettio och fyrtio: Borde hon egentligen klippa lugg?

Privat lever Helena med sin man Jonas och barnen Elmer och Juni i en närförort. De är som medvetna medelklassiga storstadsbor är mest men en dag kommer sveket som ett slag i ansiktet. Jonas har som överraskning till familjen köpt en semesterresa. Utomlands! Med flygresa! På påsklovet har han tänkt att hela familjen ska åka till Mallorca mitt i skenande klimatkris. Helena kan inte tro att det är sant. Hur kan någon vara så blind inför det faktum att världen brinner och barnens framtid är på väg att rinna dem ur händerna? Den oönskade överraskningen avslöjas under sportlovet, vecka 9, och bokens kapitel är uppdelad i veckorna som löper fram till påsklovet vecka 17. Det är en nedräkning. Helena måste få Jonas att ändra sig. Komma på rätta tankar. Själv kommer hon inte att åka med och hennes barn ska inte heller åka. ”Så fan heller att hon tänker låta dem åka.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons