Miljontals tror på Qanon i USA

Den så kallade Qanon-shamanen, Jake Angeli (mannen med horn), fotad under stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari.
Den så kallade Qanon-shamanen, Jake Angeli (mannen med horn), fotad under stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Tror miljontals amerikaner verkligen att USA styrs av en grupp djävulsdyrkande, pedofiler – i enlighet med konspirationsrörelsen Qanons grundlösa påståenden?

Ja, visar en färsk opinionsmätning.

Tina Magnergård Bjers/TT
Publicerad
Annons

15 procent av de tillfrågade i undersökningen, som gjorts av opinionsinstitutet Public Religion Research Institute tillsammans med organisationen Interfaith Youth Core, säger att de tror att landet styrs av djävulsdyrkande pedofiler. Lika många anser det sant att "patrioter kan komma att tvingas ta till våld" för att återupprätta ordningen. Och 20 procent tror att en "storm" inom kort kommer att svepa bort den "styrande eliten".

– Det här är ord som jag aldrig trodde att jag skulle skriva i frågorna i en opinionsmätning, konstaterar Robby Jones, som grundat PRRI för tidningen The New York Times.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons