Särskilda råd för äldre och riskgrupper tas bort

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Anders Wiklund/TT

De särskilda coronarestriktionerna för äldre och andra riskgrupper tas bort. ” I grunden innebär det att alla i Sverige får samma ansvar att skydda sig själva och andra”, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Hanna Eriksson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Socialminister Lena Hallengren (S) inleder pressträffen med att konstatera att våren och sommaren inte har varit lik någon annan.

– Ett helt samhälle har drabbats hårt. Men några grupper har drabbats hårdare än andra. Det handlar framför allt om personer över 70 år och andra riskgrupper, säger Hallengren.

Hallengren betonar att kunskapsläget i dag är ett helt annat.

– Vi vet mer om vilka situationer där risken för smittspridningen är som störst, om hur covid-19 kan behandlas och hur vård- och omsorg kan bedrivas mer smittsäkert.

Man vet också mer om konsekvenserna om långvariga begränsningar i människors liv.

– Det gäller inte minst de negativa effekterna för psykisk och kroppslig hälsa av isolering och ensamhet, säger Hallengren.

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att äldre och personer i andra riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen.

– I grunden innebär det att alla i Sverige får samma ansvar för att skydda sig själva och andra. Det innebär i sin tur att det blir avgörande att varanda en av oss att följa de råd som regeringen och många andra uppmanar till som ett mantra, säger Hallengren.

Annons
Annons

Den som före det här beslutet löpte stor risk att bli svårt sjuk vid smitta av covid-19, löper fortfarande samma höga risk.

– Det gäller alltså fortfarande att undvika att utsätta sig själv eller andra för fara, säger Hallengren.

– För dig som är 70 år eller äldre, för dig som är i en annan riskgrupp, men också till hela svenska folket; vardagen kan fortfarande inte vara som innan pandemin. Men det finns flera sätt att leva, och inte bara överleva.

Försök hålla kontakten med andra, träffa nära och kära på avstånd, ta inte kollektivtrafik om du absolut inte måste, motionera gärna men håll avstånd i träningslokalen, är några av sätten.

Lena Hallengren: ”I grunden innebär det att alla i Sverige får samma ansvar för att skydda sig själva och andra.” Foto: Anders Wiklund/TT

De skärpta lokala rekommendationer som nyligen införts i Uppsala kommer fortsatt att gälla, oavsett ålder.

– Men oavsett var i landet du bor, se till att söka vård om du tror att du behöver det. Var rädd om din hälsa på flera sätt, säger Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättar att det fortfarande är en ökad smittspridning i landet. Men att trycket på sjukvården är på betydligt lägre nivå än tidigare.

– En viktig anledning till det är att gruppen 70 år och äldre och andra personer med högre risk har tagit ett enormt stort ansvar i den här pandemin, säger han.

Redan i början av mars införde Folkhälsomyndigheten allmänna råd för att motverka smittspridningen i Sverige. Då råddes bland annat 70-plussare att begränsa sina fysiskt nära kontakter i möjligaste mån.

Annons
Annons

– Den uppmaningen tog den här gruppen på allvar. Vi kan se i våra analyser att det haft stor effekt, säger Carlson.

Effekterna, som att sjukligheten har minskat, finns presenterade utförligare i en rapport från Folkhälsomyndigheten.

– Det är dock inte rimligt att riskgrupperna ska behöva bära ett sånt här stort ansvar i det långa loppet, säger han.

Johan Carlson: ”Vi kan se att många äldre saknar sociala sammanhang.” Foto: Anders Wiklund/TT

Vidare berättar han att de psykiska konsekvenserna är betydande för de som hållit sig isolerade och risken för att det förvärras blir större ju längre rekommendationerna kvarstår.

– Vi kan se att många saknar sociala sammanhang, de känner frustration över att de särbehandlas på ett stigmatiserande sätt. Oro och ångest har ökat bland de som har en psykiatrisk diagnos, säger han.

Samtidigt har stödlinjer även rapporterat om ökade samtal från folk som upplever att de inte har något att leva för längre.

– Med hänsyn till dessa konsekvenser, att trycket på sjukvården minskat och att den allmänna smittspridningen är relativt låg, trots ökning den senaste tiden, så har vi beslutat att upphäva de särskilda rekommendationerna som riktas till dessa grupper och istället lyfta allas ansvar för att förhindra smittspridningen.

Även han betonar att det fortfarande är en större risk att drabbas av allvarlig sjukdom om man är äldre.

– Därför måste man göra en egen bedömning av vilken risk man är beredd att utsätta sig för, säger Carlson.

Efter reklamen visas:
Coronaråden för äldre skrotas
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons