Drömsamhället var en sekt: ”Häpnads­väckande”

Medicinmannen ”Man” sågs som en visionär och frihetskämpe, men visade sig vara en bedragare och sektledare.
Medicinmannen ”Man” sågs som en visionär och frihetskämpe, men visade sig vara en bedragare och sektledare. Foto: Jean-Pierre Lachapelle/National Film Board of Canada

En sekt som skulle bygga ett hållbart samhälle i den nordiska vildmarken – men där allt gick fel och flera människor dog. Det är den tidigare okända historien som berättas i SvD:s nya poddföljetong ”Medicinmannen”.

Hanna Törnquist
Publicerad
Annons

En kväll i april 1991 kommer en långväga gäst till en lägenhet i Örebro. De som samlats där är ett gäng vanliga medelklass­människor med intresse för veganism och new age. Gästen kallas för Medicinmannen, eller ”Man”, som i människa. Han är klädd i fjäderskrud och mockasiner och sägs härstamma från ett ursprungsfolk i Nordamerika.

Medicinmannen har kommit till Sverige för att skapa ett drömsamhälle, Gaialand. Han vill rädda planeten från undergång och frigöra befolkningen från civilisationen. Många av dem i rummet ansluter sig och flyttar in i den lägerby han bygger upp i skogen i Ångermanland. Men under åren som följer utvecklas ”Mans” rörelse till allt annat än ett drömsamhälle – en person svälter ihjäl, en annan blir huggen till döds och ett litet barn dör under oklara omständigheter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons