KommentarKlimathotet

Peter Alestig:Paradoxalt nog kan coronakrisen leda till rekordvarmt 2020

Peter Alestig
Minskat flygande och resande är coronakrisens mest direkta effekt. Men för klimatet betyder det inte tillräckligt mycket.
Minskat flygande och resande är coronakrisens mest direkta effekt. Men för klimatet betyder det inte tillräckligt mycket. Foto: Johan Nilsson/TT

Bara en tredjedel av året har passerat, men redan nu kommer larm om att 2020 kan bli det varmaste året som uppmätts. Paradoxalt nog kan coronakrisen – och de kraftigt minskade luftföroreningarna – vara en bidragande orsak.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

Medan världen har varit fullt upptagen med att hantera den globala pandemin har den globala uppvärmningen fortsatt i tillsynes oförminskad styrka. Nyligen konstaterades att 2019 var det näst varmaste året som uppmätts och 2010-talet det överlägset varmaste decenniet.

Nu visar nya siffror från den amerikanska motsvarigheten till SMHI, NOAA, att årets tre första månader befäster den trenden. Första kvartalet 2020 var det näst varmaste som någonsin uppmätts under 141 års temperaturmätningar. 2020 är hittills 1,15 grader Celsius varmare än genomsnittet sedan mätningarna började år 1880. Det enda året som hade en varmare start än 2020 var 2016, när en kraftig El Niño gav uppvärmningen extra styrka.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons