Innerstan väcker oro – så sprids smittan i Stockholm

Foto: Henrik Montgomery/TT

I Stockholm ökar antalet coronasmittade snabbast i södra delarna av länet. Järvaområdet fortsätter att ha flest smittade men även i innerstan börjar de konstaterade fallen bli fler.

TT
Publicerad
Annons

Smittskydd Stockholm publicerar varje vecka siffror som visar hur antalet smittade och avlidna med covid-19 fördelar sig över regionens kommuner och stadsdelar.

Den 7 april kom den första rapporten och den visade att stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta hade flest antal smittade per 10 000 invånare. Och även tre veckor senare är det dessa områden som har flest konstaterade fall och även antal döda per 10 000 invånare.

I Rinkeby-Kista är antalet smittade 74 per 10 000 och i Spånga-Tensta 59 per 10 000.

Ökningstakten av antalet smittade var dock störst i de södra delarna av länet den gångna veckan. Men också Värmdö kommun, som gått från 14 till 22 smittade per 10 000 invånare sticker ut.

I Stockholms innerstad finns flest smittade på Norrmalm med 32 per 10 000 invånare. Kungsholmen, med 25 smittade per 10 000, har lägst antal fall av stadsdelarna i innerstaden men oroar ändå Stockholms finansborgarråd.

– Jag tog i går del av statistiken kring smittspridningen i staden, här kan vi se att det förändras något. Det ökar nu i Kungsholmen och på Värmdö, men vi fortsätter givetvis också att fokusera på Järva och Skärholmen, som har en högre andel smittade, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) under en presskonferens på onsdagen.

Smittskydd Stockholm redovisar även antalet avlidna med covid-19 per kommun och stadsdel men poängterar att den siffran måste ställas i relation till folkmängd, antal fall, ålder, förekomst av underliggande sjukdomar och hur lång tid smittspridningen pågått i området. Även om det finns smittspridning på äldreboenden i kommunen eller stadsdelen kan påverka antalet avlidna.

Högst antal avlidna med covid-19 per 10 000 invånare har Rinkeby-Kista (12,9), Spånga-Tensta (10,4), Sundbyberg (10,4) och Sollentuna (8,1)

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons