David Larsson Heidenblad:Så uppstod ”den första gröna generationen”

En student firar den allra första Earth Day den 22 april 1970 i New York. När Earth Day i veckan firas för femtionde gången blir det för första gången i digital form på grund av coronapandemin.
En student firar den allra första Earth Day den 22 april 1970 i New York. När Earth Day i veckan firas för femtionde gången blir det för första gången i digital form på grund av coronapandemin. Foto: AP

Med mod och brinnande engagemang har en svensk tonåring skapat historiens största miljörörelse. För att förstå vilka långsiktiga konsekvenser Fridays For Future får kan vi blicka tillbaka på 50 år med Earth Day. Många av de ungdomar som engagerade sig 1970 kom att viga sina yrkesliv åt dessa frågor.

David Larsson Heidenblad
Publicerad
Annons

Den 22 april i år är det 50 år sedan den första Earth Day firades i USA, på skolor och campus, gator och idrottsarenor. Det beräknas att omkring 20 miljoner amerikaner deltog i evenemanget. Detta gjorde Earth Day till en av sin tids allra största politiska manifestationer. Varken de uppmärksammade protesterna mot Vietnamkriget eller medborgarrättsrörelsens olika aktiviteter samlade vid något enskilt tillfälle lika många människor. Earth Day blev redan i sin samtid en symbol för den moderna miljörörelsens födelse.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons