ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Räntekartan – så fixar du lägsta bolåneräntan

Alla med ett bolån strävar efter den bästa räntan. Men att förhandla med en storbank är inte det lättaste.

Att jämföra med andra bankers snittränta kan ge en bra bild av vilken ränta du bör kunna få för ditt bolån.

Henning Eklund
Publicerad
Annons
Jämför andra bankers snittränta för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för en bra snittränta. Foto: Tomas Oneborg

Hur får man låg ränta?

Hur får man den lägsta möjliga räntan på sitt bolån? Det är givetvis en fråga med många svar. Det första man bör göra är att bilda sig en uppfattning om vad som är en bra ränta, genom att jämföra med andra banker.

Då finns det två viktiga begrepp att ha koll på, listränta och snittränta.

Vad är listränta?

Listräntan är den ränta banken utåt erbjuder till sina kunder och den kan ofta förhandlas ned.

Vad är snittränta?

Snitträntan är den ränta som bankens alla bolånetagare har i genomsnitt. Skillnaden mellan vilken ränta banken skyltar med och den faktiska snitträntan är ofta ganska stor.

Kontakta banken – och förhandla

När du väl hittat vilka banker som har bäst ränta är det dags att ta kontakt med dem. Kom också ihåg att det finns flera små aktörer, inte bara storbankerna. Tveka därför inte att ringa runt till flera banker och ställa dem mot varandra.

I förhandlingar med banktjänstemän är det inte rätt läge att vara blygsam och försiktig, stå på dig. Även om det kan verka svårt kan det handla om många tusen kronor varje år som du kan spara. Liksom du vill ha en låg ränta vill banken ha dig som kund. Men glöm inte bort att vara trevlig och försök skapa en god kontakt.

Slutligen kan det vara värt att kolla upp om du kan få några specialerbjudanden, till exempel genom att vara medlem i facket. Många fackförbund har avtal med vissa banker för att ge medlemmarna lägre ränta.

Annons
Annons