Le naufrage des civilisationsPolariseringen en frukt av kalla kriget i Mellanöstern

T h: Demonstranter släpar bort en skadad man i samband med kuppen mot Mossadegh i Iran 1953.
T h: Demonstranter släpar bort en skadad man i samband med kuppen mot Mossadegh i Iran 1953. Foto: TT

Västmakternas agerande i Mellanöstern under kalla krigets dagar blev en draksådd som har resulterat i dagens polariserade värld. Vägen ur detta är att överbrygga klyftan mellan kapitalismens vinnare och förlorare, skriver författaren Amin Maalouf i en ny bok.

Publicerad
Annons

Brasiliens president Jair Bolsonaro hävdar att skövlingen av Amazonas är Brasiliens interna angelägenhet. I regionalvalen i Tyskland nyligen skördade det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AfD, stora framgångar. I Storbritannien har premiärminister Boris Johnsons försök att forcera Brexit skapat svåra spänningar.

Hänger allt detta i själva verket ihop? Den franske akademiledamoten Amin Maalouf menar att vår tid präglas av söndring och av en global brist på ansvarstagande. Det gemensamma intresset offras för särintressen, de må vara ekonomiska eller etniska och sekteristiska. Maalouf skulle säga att bränderna i Amazonas, rasismen i Tyskland och brexit är symptom på en och samma civilisationskris. I sin nya essä, ”Le naufrage des civilisations” (Civilisationernas förlisning), belönad med Prix Aujourd’hui för bästa politiska och historiska bok i Frankrike 2019, blottlägger Maalouf hur universalismen, föreställningen om en enad mänsklighet som delar ett gemensamt öde och som har ett delat ansvar för planeten, förlist och splittring blivit normen. Den fransk-libanesiske författaren driver tesen att de universalistiska idealen, närmare bestämt égalité och fraternité, blivit offer för den konservatism som segrade i det kalla kriget. Och han menar att det var i Mellanöstern, under det kalla kriget, som det universalistiska hoppet släcktes först.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons