RecensionKonserter

KhalidEn varm röst som ger ung kärlek ett sound

Khalid på Lollapaloozafestivalen i Berlin den 8 september i år.
Khalid på Lollapaloozafestivalen i Berlin den 8 september i år. Foto: Britta Pedersen/TT

Han har en soulröst som få och sjunger om ung hjärtesorg så att publiken på Hovet jublande stämmer in. Khalid är ännu en ung artist – med många år på sig att förfina och fördjupa sitt konstnärskap.

Publicerad
Annons

För inte särskilt länge sedan var det högst ovanligt att r&b- eller hiphop-artister nämnde Fleetwood Macs Stevie Nicks eller Traci Chapman som inspirationskällor, men det pågående generationsskiftet har vidgat vyerna på så många plan. Sedan Frank Ocean kom ut som bisexuell i ett öppet brev för sju år sedan har hiphoppen förvisso blivit alltmer nihilistisk och ansiktstatuerad, men på samma gång allt mer emotionell.

21-åriga Khalid hör till de mjuka soulkillarnas klubb och hans debut ”American teen” från 2017 har alltmer vuxit fram som ett bitterljuvt och måhända lite oavsiktligt politiskt soundtrack till att vara ung i dagens USA. Drygt två år senare säljer hans album guld i Sverige, vilket han stolt berättar från scenen på det utsålda Hovet. Han har en soulröst som få, redan som 17-åring lät han sorgsen och livserfaren, vilket blev en vacker kontrast gentemot hans texter om ung hjärtesorg och att ta hand om utslagna vänner i en high school-korridor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons