Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

”Pauser gör dig intelligent”

Foto: Pressbild, Pexels.

Journalisten och pausförespråkaren Patrik Hadenius tycker man borde höja pausens status i samhället. Genom att låta hjärnan dagdrömma blir vi både smartare och mer tillfreds med våra liv.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 1 augusti 2019
Annons

Slå dank, stanna upp, återhämta sig. Under sommaren finns många chanser till att stänga av autopiloten och låta tankarna flöda fritt. Pausa helt enkelt. Ge sig tid att drömma utan krav på prestation. Men varför är det så svårt att pausa och våga vara sysslolös? Det är något journalisten Patrik Hadenius funderat på. Så mycket att han bestämde sig för att skriva en hel bok, Paus – konsten att göra något annat, om ämnet.

För två år sedan tog han själv en paus, efter en sommarsemester med lediga tankar avslutade han sina jobbuppdrag i utbyte mot en planlös framtid:

– I den prestationskultur vi lever i har många svårt att förstå sig på pauser. De har en bild av pausen som dålig, overksam och slapp – när det är precis tvärtom. Pausen är oerhört aktiv. Forskning har visat att hjärnan är precis lika aktiv när man dagdrömmer som när man löser problem. Jag blev väldigt förvånad över hur många som provocerades av mitt beslut att ta en paus. Det var som att de ville hitta en anledning till varför, att jag kanske var utbränd eller hade ett nytt, hemligt projekt på gång.

Annons
Annons

Patrik Hadenius tycker att vi pausar för lite. Och fel. Att vi väntar för länge med att pausa. En bov i dramat är att många inte vågar pausa på grund av vad omgivningen ska tycka, en annan paustjuv är tekniken.

– Teknik kan vara ett fantastiskt tidsfördriv och ge upphov till många kulturupplevelser. Men det är lätt att låta exempelvis mobiler och streamingtjänster ta för mycket av vår tid – och därigenom förhindra de viktiga pauserna.

En paus behöver inte vara en så drastisk sak som att byta jobb, resa jorden runt eller göra slut med sin partner. Det är de små pauserna i vardagen som spelar mest roll menar Patrik Hadenius.

– Att ta en paus från någon eller något ett tag kan vara en förutsättning för att komma framåt. Men många fokuserar tyvärr endast på att pausa under helger eller på semestern. Ta istället till vara på fikapausen, rökpausen eller en hobby som ger dig en paus i vardagen.

Hur skulle du beskriva en bra paus?

– Som aktiv och självständig – något du bestämmer över helt själv. En stund då du är på en annan plats i hjärnan. Ju mer vi pausar, desto mer orkar vi, det vet alla framgångsrika personer. Ta elitidrottare till exempel, de vet att vila är en vital del av deras framgång.

Så man kan pausa sig till framgång?

– Absolut. Studier har visat att människor som pausar ofta är mer intelligenta, bättre på språk och på att lösa problem än dem som skippar pauserna. Hjärnan är precis lika effektiv när vi vilar som när vi är aktiva. Men i vilan är det andra områden i hjärnan som jobbar, och just dessa delar är kopplade till vår intelligens.

Annons
Annons

Bra tips till någon som vill pausa mer?

– Precis som man sätter upp regler för annat i livet kan man också sätta upp regler för pauser. Till exempel bestämda fikatider på jobbet eller mobilförbud i vardagsrummet. Det är också bra att ha specifika pausplatser. Det kan vara vid jobbets kaffeautomat, en specifik park eller en skön fåtölj hemma. Lär kroppen och sinnet att det är din speciella pausplats.

Du skriver att man borde vara mer förlåtande mot sig själv när man inte kommer till skott med saker.

– Ja, jag kallar det för antiflow. Uppskjutarbeteende är ju i regel dåligt, men det kan vara bra ibland, så man hinner förbereda hjärnan på vad den ska göra. Är du inte riktigt beredd att ta tag i ett problem än kanske du kan vattna blommorna först eller spela candy crush på mobilen. Pausa lite innan du sätter igång. Man har faktiskt gjort en studie på studenter som visade att personer som fick handdiska tallrikar istället för att stoppa in dem i diskmaskin presterade bättre på sina uppgifter efteråt.

Vem skulle du vilja ge en paus?

– Till dem som inte har makten över sitt liv. Många har arbetsvillkor som gör att de inte kan ta en paus, till exempel undersköterskor på underbemannade avledningar. Jag skulle vilja ge dem makten över sin tid. Det är ett stort samhällsproblem, att några har fått mycket frihet i sitt arbetsliv och andra ingenting.

Foto: Pexels, pressbild.

Annons