Krönika

Andreas Cervenka:Näringslivets kvinnor ofta dubbelt så bra som männen

Andreas Cervenka

Jan Stenbeck anses som ett av de främsta genierna i svensk näringslivshistoria. Frågan är om inte dottern Cristina är snäppet vassare.

Publicerad
Cristina Stenbeck.

Cristina Stenbeck.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

”Han dog i Paris, precis som Kreuger!” När budet om Jan Stenbecks död kom i augusti 2002 drog hela finans-Sverige efter andan. Undergångsstämningen var påtaglig. Men så hade Jan Stenbeck också lämnat efter sig en extremt snårig och finansiellt pressad företagsgrupp som drabbats hårt av it-kraschen. Och som dessutom blivit väldigt beroende av Jan Stenbeck själv, på gott och ont.

Ansvaret att städa upp föll på Cristina Stenbeck, då 24 år gammal. Det är en ålder då många vanliga människor är fullt sysselsatta med koka snabbmakaroner i studentlägenhetens Ikeakastrull eller lära sig betala räkningar på egen hand. Cristina Stenbecks tillvaro blev lite mer komplicerad än så, för att uttrycka sig milt. Saker på agendan: rädda sfärbolag från konkurs, hålla sams i familjen och hantera den lilla nyheten att det fanns ytterligare en arvinge, Cristinas dittills okände halvbror.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons