Varför ska man lämna just vänskap åt slumpen?

Claudia Gård och Ulrika Lilja träffades på en kompisdejt och bestämde sig direkt för att skapa en app där andra kan hitta vänner. De tror att det i dag finns en större öppenhet kring att våga säga att man behöver fler kompisar

Matilda Shayn
Publicerad
Annons

Plötsligt märker man att ens vänner befinner sig i helt andra livsfaser och att man vill träffa folk i ett skede som liknar det man själv är i. En vanlig situation, som både Claudia Gård och Ulrika Lilja var i för ett par år sedan. Ulrika hade efter flera år i USA flyttat hem till Stockholm och insåg att hon hade glidit ifrån många av sina gamla kompisar. Claudias yrkesliv hade tagit en ny riktning och hon sökte vänner som delade intresset för entreprenörskap. De hittade varandra i en Facebookgrupp för vänskapssökande. Första kompisdejten var lyckad; det var vänskap vid första ögonkastet. De pratade mycket om svårigheten i att hitta nya vänner i vuxen ålder och ville göra något åt saken. Claudia och Ulrika klickade så pass bra att de där och då bestämde sig för att starta företag tillsammans. Idén till appen GoFrendly föddes. När de utforskade intresset i bekantskapskretsen visade det sig vara betydligt vanligare att känna att man inte har tillräckligt många vänner än vad de hade trott.
–  Träffar man någon i 30-årsåldern som är supertrevlig tänker man: ”Klart att personen redan har en massa vänner och inte har tid med mig”, och så tror den andra likadant, säger Claudia.
Ulrika och Claudia är övertygade om att de allra flesta någon gång i livet kan känna att de inte har tillräckligt många vänner.
–  Jag har absolut känt mig ensam stundtals och förväntar mig att jag kommer att uppleva ensamhet igen, säger Ulrika.
–  Jag har vissa perioder också tyckt att jag inte har haft tillräckligt många kompisar, men jag har även känt mig ensam i kompisrelationer: att vi inte har passat ihop eller att man ger mer än vad man får tillbaka, säger Claudia.

Vi ses på ett lugnt kafé på Kungsholmen. Claudia och Ulrika har med sig varsin laptop; efter intervjun ska de jobba med appen. Här har de suttit många långa dagar och arbetat. De beskriver sig själva som ”två vanliga personer med väldigt vanliga liv”. Båda är gifta och har barn. Claudia är 36 år, polis, personlig tränare och kostrådgivare. Ulrika är 35 år, har tidigare drivit företag inom event- och resebranschen och är utbildad ekonom.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons