ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Helgens röda vinfynd perfekta till höstmaten

Alla goda ting är tre och här har du veckans vinfavoriter, alla röda och väl lämpade för höstens mat. Tripp, trapp trull: valpolicella, ripasso och amarone.

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
1 / 6
Betyg: 5 av 6

2014 Allegrini Valpolicella Superiore

109 kr, nr 6010, Italien, Veneto, rött, stramt & karaktärsfullt

Här befinner vi oss i början av den berömda trappstegen som toppas med amarone. Tro för den skull inte att Allegrinis valpolicella är ett slätstruket ingångsvin. Tvärtom är det högst seriöst och synnerligen välgjort, befriande rent och fräscht i föredömlig, synnerligen matvänlig valpolicellastil. Basen utgörs av sju tiondelar corvina och en fjärdedel rondinella som kryddats med den sturska, återupptäckta lokaldruvan oseleta för att ge vinet den ryggrad och struktur som frukten vilar på. Efter jäsning på traditionellt manér, vid förhållandevis hög temperatur, fick vinet vila en vecka på sina skalrester för att öka fruktens intensitet. Därefter lagrades en del på stora slavonska ekliggare, en del på små franska barriquer för att ge vinet mognad, balans och elegans. Doften är skolboksmässigt druv- och ursprungstypisk med framträdande ton av körsbär som skärps till av en liten, stilsäker kärnkaraktär. Smaken är lätt och ytterst fräsch i drickvänlig, härligt renfruktig, klassiskt hållen och mycket aptitlig stil.

2 / 6
Betyg: 4 av 6

2014 Zenato Valpolicella Classico

133 kr, nr 12385, Italien, Veneto, rött, lätt & saftigt

Vinhuset Zenato baserar sin valpolicella på fyra femtedelar körsbärssaftig corvina som kryddas med den likasinnade sangiovesen och den tjockskaliga, karaktärsfullt strama rondinellan. Druvorna avstjälkas och får jäsa med skalen i rostfria, temperaturkontrollerade ståltankar för maximal frukt och fräschör. Mot slutet av jäsningen avskiljs skalen och det unga vinet får sedan sin slutbehandling med ett års mognadslagring på stora ekliggare. Det är ett modernt, välgjort och mångsidigt, lättgillat rödvin med bred, körsbärsfruktig doft där ett diskret inslag av torkad frukt ger vinet krydda och ryggrad. Smaken är rik och välmatad i publikfriande, fruktsöt stil med hygglig, välbehövlig syrabalans.

3 / 6
Betyg: 4 av 6

2014 Tommasi Palanca Ripasso

149 kr, nr 2133, Italien, Veneto, rött, elegant & tidlöst

Ta något av vinerna ovan och låt det jäsa en andra gång med pressresterna från amaronetillverkningen, det vill säga skalen av druvor (huvudsakligen corvina med ett tillskott av rondinella och en liten del corvinone) som lufttorkats mer än tre månader. Resultatet blir en ripasso, ett vin som lånar drag av amarone, men utan dess kärnfulla bitterhet och höga alkohol. Det unga vinet har efter den andra jäsningen lagrats ett och ett halvt år på slavonska ekfat för att runda av smaken och utveckla mognadsnyanserna. Ett nog så ambitiöst vin med en eldig, svagt russintonad och stiltypisk ripassodoft. Smaken är fullt drickfärdig i körsbärstonad, samtidigt knäckig, publikfriande stil som passar utmärkt till både italiensk och svensk husmanskost av finare slag.

4 / 6
Betyg: 5 av 6

2013 Masi Campofiorin

119 kr, nr 5123, Italien, Veneto, rött, stramt & karaktärsfullt

Det var Masi som återuppväckte ripassometoden och satte det som underrubrik när man lanserade detta vin. Men efterföljarna blev så många, och många gånger av undermåligt slag, att man numera ratar denna benämning. Lika mycket opponerar man sig mot beteckningen ”mini-amarone”, som missbrukas rejält, trots att den i detta fall skulle kunna vara befogad. Campofiorin är gjort på en blandning av corvina (70%), rondinella (25%) och molinara. Receptet är klassiskt för Valpolicella, men utan att inordna sig under detta vinområdes snäva, ändå låga kvalitetskrav. I stället har Masi graderat upp ambitionen och före jäsningen torkas druvorna en kort tid. Det ger mer kraft, karaktär och pondus nog att lagras under lång tid, även om vinet är fullt drickbart redan i dag. Dov, mättad doft i ambitiös, norditaliensk stil. Sträv, karaktärsfull smak i matkrävande, men klart utvecklingsbar, druv- och ursprungstypisk stil.

5 / 6
Betyg: 6 av 6

2011 Amarone della Valpolicella Brigaldara

299 kr, nr 73574, Italien, Veneto, rött, elegant & tidlöst

Brigaldara har funnits ett tag på den svenska marknaden, men har ännu inte nått den breda uppmärksamhet vinhuset förtjänar. Här har vi en utmärkt amarone i en modern, mer körsbärsfruktig än russintorkad stil. Det hindrar inte att vinet har klassiska förtecken och kräver mat med både kraft och pondus. Ett underbart vin till älg, ren och rådjur, både stekar och grytor där köttet långsamt bräserats med lök, rotfrukter och en skvätt rödvin. En av de stora publikvinnarna på amaronefestivalen nyligen, med en amarone som verkligen ger mersmak.

6 / 6
Betyg: 6 av 6

1998 Masi Costasera Amarone Classico Old Vintage

795 kr, nr 74618, Italien, Veneto, rött, elegant & tidlöst

Masi inledde amaronens karriär på den svenska vinlistan och vinhuset håller fortfarande marknaden i ett starkt grepp, inte utan anledning. Costasera är en stående vinnare och Masis Vaio Armaron, från en vingård som drivs av ättlingar till Dante, är en klassiker som alltid överträffar förväntningarna. Masi drivs helt kompromisslöst av Sandro Boscaini och hans familj, på ett sätt som ofta står i konflikt med både kollegor och konkurrenter, men som alltid sätter kvalitet och ambition i högsätet. Här, liksom hos de andra producenterna i Famiglie dell’Amarone d’Arte, bevisas att amarone inte bara är ett gott, utan ett stort och unikt rödvin med en utvecklingskurva som spänner över flera årtionden. Med nära två decennier i horisontalläge är denna årgång ännu lika fräsch som en ungdomsförälskelse, med både frukt och stringens i första rummet, men också med en begynnande nyansrikedom som visar på mognad och senior auktoritet.

Mer från Startsidan