Åtta förträffliga skäl att ta helg i Västerås

Mästerbagare, mässingstraditioner och magnifika krogupplevelser. Västerås har mycket att erbjuda för en hemesterhelg mitt emellan vinter och vår. Detta är våra åtta favoriter.

Jan Ekholm
Publicerad
Annons

Det lät som vansinne: att öppna ett extra allt-hotell i ett gammalt ångkraftverk i utkanten av Västerås. Med barnförbjudna pooler, Medelhavsparty i spa-baren och asiatisk fusion på takkrogen. Sex år efter invigningen vet vi att stället i fråga, Steam Hotel, blev en staycation-succé. Dagens Steam Hotel håller ställningarna som Västerås mest färgstarka boende och för att blidka de tidigare försummade barnfamiljerna tog man nyligen över actionbadet Kokpunkten som ligger i samma byggnad. Den som söker en något mindre adrenalinstinn upplevelse tar en tur längs fina Mälarpromenaden.

En het krogtrend just nu är att duktiga kockar som tröttnat på storstadsstressen flyttar hem och öppnar eget. Vännerna Adam Wedholm och Oliver Ljungqvist är två av dessa kulinariska hemvändare. Efter år av kringflackande kockliv – bland annat på Frantzén i Hongkong – öppnade de nyligen Adam & Oliver i en gammal grillrestaurang i Västerås centrum. Utsidan må se en smula blyg ut, men väl till bords visar duon upp stor självsäkerhet i en meny som beskrivs som ”nordiska smaker med asiatiska tekniker”. Det är elegant, påhittigt och definitivt värt en lång omväg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons