Stjärnkockarnas tio bästa tips i köket
Stek kött så att brandlarmet går, lek tv-kock och skala ägg på ett kick – här är tipsen som gör dig till en mästare i hemmaköket.
Danyel Couet: ”Plantera om örterna”
Danyel Couet drev tillsammans med Melker Andersson under många år en av Sveriges bästa restauranger i form av Fredsgatan 12. Numera driver han Allegrine på Kammakargatan.
– När jag köper örter på kruka planterar jag dem alltid i en stor kruka när jag klippt ner dem. Det ger tio gånger mer skörd. De tar sig snabbt och växer sig väldigt stora.
Louise Johansson: ”Disktrasa under skärbrädan”
Louise Johansson slog igenom som den första vinnaren av Sveriges Mästerkock 2011 och förra året plockade hon hem en tung tredjeplats i Årets kock. I höst tog hon även hem segern i Kockarnas kamp efter att ha slagit ut konkurrent efter konkurrent med sina mästerliga såser.
– Den fuktiga disktrasan under skärbrädan ökar din lökhacks-frekvens med 23 procent.
Johan Jureskog: ”Släng i en näve vetemjöl”
Med sina tolv restauranger utmanar hamburgerkedjan Jureskogs de stora jättarna. Kocken driver också restaurangerna AG och Rolfs kök i Stockholm.
– När man ska koka en gryta, som dillkött, kyckling eller kalvbräss och där köttet blir grått, släng i en näve vetemjöl. Det gör tricket.
Sebastian Gibrand: ”Gör rent med mjöl och salt”
Sebastian Gibrand stod för en rejäl bragd när han tog hem andraplatsen i världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d’Or, 2019. Samma år svarade han också för maten på Nobelfesten.
– Planera och organisera din matlagning – och gör rent kopparkastruller med vetemjöl, vinäger och salt!
Fredrik Eriksson: ”Tallrikarna i micron”
Årets Kock 1987, Fredrik Eriksson, driver idag Långbro Värdshus och restaurangen på Nationalmuseum. Den rutinerade kocken har utan tvekan tagit med sig restaurangvanorna hem.
– Se till att ha varma tallrikar och en planerad hemmaservice. Jag värmer ofta tallrikarna i micron.
Frida Ronge: ”Våga fermentera”
Sushimästaren Frida Ronge har det kulinariska ansvaret för jättesatsningen Tak, som kombinerar asiatisk och skandinavisk kokkonst. Ett tänk hon tycker fler borde ta efter.
– Våga fermentera. Ta en tråkig kål eller en morot som börjar bli trist, massera in jodfritt salt och kanske chili eller vad du nu vill krydda med och lägg i glasburk som får stå ute ett par dagar. Enkelt och gott.
Björn Frantzén: ”Dra på värmen”
Björn Frantzén tilldelades som första svensk tre stjärnor för sin krog Frantzén. Men inte nog med det, han har också belönats med lika många stjärnor för Zen i Singapore.
– Dra på värmen när du steker, när kockar lagar mat går brandlarmet. Kött ska brynas ordentligt och sen bakas färdigt i ugnen under kontroll.
Markus Aujalay: ”Lek tv-kock hemma”
Efter tolv säsonger har stjärnkocken från Uppsala bestämt sig för att lämna tv-programmet Sveriges Mästerkock. Istället tar han med sig tv-känslan hem till det egna köket.
– Lek lite tv-kock hemma. Salt och peppar vid spisen och alla ingredienser förberedda i små skålar. Blir enklare och roligare!
Karin Fransson: ”Lägg tillbaka äggen i kallt vatten”
Karin Fransson blev den första kvinnliga tv-kocken i Sverige, och har lett matprogrammet Meny i P1 under en lång tid. Karin har också belönats med Gastronomiska akademins stipendium och suttit i juryn för Årets kock under många år.
– Svårskalade ägg? Koka äggen, spola sedan med kallt vatten, knacka runt om, lossa en bit av skalet och lite av den vita hinnan, lägg sedan tillbaka i kallt vatten en stund och simsalabim – nu är det lätt att få av hela skalet!
Olle T Cellton: ”Använd äggskal”
Olle T Cellton är kökschef på kockarnas favoritrestaurang Babette och har dessutom gett ut ett antal framgångsrika kokböcker.
– Har du fått lite äggula i äggvitan när du ska vispa till maränger? Använd äggskal för att få bort den. Äggulan sugs ner i äggskalet och du kan enkelt lyfta bort det.