ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Stjärnkockarnas tio bästa tips i köket

Louise Johansson / Björn Frantzén / Markus Aujalay.
Louise Johansson / Björn Frantzén / Markus Aujalay. Foto: Lina Eidenberg / Frantzén Group / Karolina Henke

Stek kött så att brandlarmet går, lek tv-kock och skala ägg på ett kick – här är tipsen som gör dig till en mästare i hemmaköket.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
1 / 10

Danyel Couet: ”Plantera om örterna”

Danyel Couet planterar om örterna. Foto: Carolina Henke / Alamy

Danyel Couet drev tillsammans med Melker Andersson under många år en av Sveriges bästa restauranger i form av Fredsgatan 12. Numera driver han Allegrine på Kammakargatan.

– När jag köper örter på kruka planterar jag dem alltid i en stor kruka när jag klippt ner dem. Det ger tio gånger mer skörd. De tar sig snabbt och växer sig väldigt stora.

2 / 10

Louise Johansson: ”Disktrasa under skärbrädan”

Louise Johansson hackar lök med en disktrasa under skärbrädan. Foto: Lina Eidenberg / Alamy

Louise Johansson slog igenom som den första vinnaren av Sveriges Mästerkock 2011 och förra året plockade hon hem en tung tredjeplats i Årets kock. I höst tog hon även hem segern i Kockarnas kamp efter att ha slagit ut konkurrent efter konkurrent med sina mästerliga såser.

– Den fuktiga disktrasan under skärbrädan ökar din lökhacks-frekvens med 23 procent.

3 / 10

Johan Jureskog: ”Släng i en näve vetemjöl”

Johan Jureskog slänger i en näve vetemjöl för att fixa färgen på grytan. Foto: Henrik Montgomery / Alamy

Med sina tolv restauranger utmanar hamburgerkedjan Jureskogs de stora jättarna. Kocken driver också restaurangerna AG och Rolfs kök i Stockholm.

– När man ska koka en gryta, som dillkött, kyckling eller kalvbräss och där köttet blir grått, släng i en näve vetemjöl. Det gör tricket.

4 / 10

Sebastian Gibrand: ”Gör rent med mjöl och salt”

Sebastian Gibrand putsar kopparkastrullerna med stapelvaror i skafferiet. Foto: Viktor Fremling / Alamy

Sebastian Gibrand stod för en rejäl bragd när han tog hem andraplatsen i världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d’Or, 2019. Samma år svarade han också för maten på Nobelfesten.

– Planera och organisera din matlagning – och gör rent kopparkastruller med vetemjöl, vinäger och salt!

5 / 10

Fredrik Eriksson: ”Tallrikarna i micron”

Fredrik Eriksson värmer tallrikarna i mikron. Foto: Pressbild / Alamy

Årets Kock 1987, Fredrik Eriksson, driver idag Långbro Värdshus och restaurangen på Nationalmuseum. Den rutinerade kocken har utan tvekan tagit med sig restaurangvanorna hem.

– Se till att ha varma tallrikar och en planerad hemmaservice. Jag värmer ofta tallrikarna i micron.

6 / 10

Frida Ronge: ”Våga fermentera”

Frida Ronge uppmuntrar fler att våga fermentera. Foto: Pressbild / Alamy

Sushimästaren Frida Ronge har det kulinariska ansvaret för jättesatsningen Tak, som kombinerar asiatisk och skandinavisk kokkonst. Ett tänk hon tycker fler borde ta efter.

– Våga fermentera. Ta en tråkig kål eller en morot som börjar bli trist, massera in jodfritt salt och kanske chili eller vad du nu vill krydda med och lägg i glasburk som får stå ute ett par dagar. Enkelt och gott.

7 / 10

Björn Frantzén: ”Dra på värmen”

Björn Frantzén tipsar om att steka på riktigt hög värme. Foto: Frantzén Group / Alamy

Björn Frantzén tilldelades som första svensk tre stjärnor för sin krog Frantzén. Men inte nog med det, han har också belönats med lika många stjärnor för Zen i Singapore.

– Dra på värmen när du steker, när kockar lagar mat går brandlarmet. Kött ska brynas ordentligt och sen bakas färdigt i ugnen under kontroll.

8 / 10

Markus Aujalay: ”Lek tv-kock hemma”

Markus Aujalay tipsar om att leka tv-kock hemma. Foto: Karolina Henke / Alamy

Efter tolv säsonger har stjärnkocken från Uppsala bestämt sig för att lämna tv-programmet Sveriges Mästerkock. Istället tar han med sig tv-känslan hem till det egna köket.

– Lek lite tv-kock hemma. Salt och peppar vid spisen och alla ingredienser förberedda i små skålar. Blir enklare och roligare!

9 / 10

Karin Fransson: ”Lägg tillbaka äggen i kallt vatten”

Karin Fransson skalar ägg på ett kick med dubbla vattenbad. Foto: TT / Alamy

Karin Fransson blev den första kvinnliga tv-kocken i Sverige, och har lett matprogrammet Meny i P1 under en lång tid. Karin har också belönats med Gastronomiska akademins stipendium och suttit i juryn för Årets kock under många år.

– Svårskalade ägg? Koka äggen, spola sedan med kallt vatten, knacka runt om, lossa en bit av skalet och lite av den vita hinnan, lägg sedan tillbaka i kallt vatten en stund och simsalabim – nu är det lätt att få av hela skalet!

10 / 10

Olle T Cellton: ”Använd äggskal”

Olle T Cellton räddar marängen med äggskal. Foto: Erik Olsson / Alamy

Olle T Cellton är kökschef på kockarnas favoritrestaurang Babette och har dessutom gett ut ett antal framgångsrika kokböcker.

– Har du fått lite äggula i äggvitan när du ska vispa till maränger? Använd äggskal för att få bort den. Äggulan sugs ner i äggskalet och du kan enkelt lyfta bort det.

Mer från Startsidan