Här kan du fira Mårten gås i Stockholm

Snart är det Mårtensafton, som infaller 10 november. Vi tipsar om fem krogar i Stockholm där den traditionella gåsamiddagen kan avnjutas.

Linda Iliste
Publicerad
Annons

Historiskt: Långholmen Wärdshus

Trots att vi allmänt uppfattar Mårten gås-firandet som en typiskt skånsk sed kommer den äldsta svenska uppgiften om gåsätande runt 10 november från Stockholmstrakten år 1557. Vill du sammanlänka gåsamiddagen med historiens vingslag passar det att boka bord på Långholmen Wärdshus, ett fäste för svensk mattradition inrymt i Alstaviks malmgård med 1670-talsanor. Den 9–11 november högtidlighåller värdshuset mårtensafton enligt konvenansens regler. Det vill säga, svartsoppa med krås, eller pumpasoppa. Därefter gås med sedvanliga tillbehör. Avrundat med skånsk äppelkaka.

Alstaviksvägen 17

Kroginstitution: Konstnärsbaren

Annons
Annons

En distingerad kroginstitution som hunnit fylla 90 år. Till Konstnärsbaren, KB, går vi för den unika stämningen som både andas 30-tal och stadigt står i samtiden med till exempel konstutställningar och säsongsmat. Gåsamiddagen, som serveras mellan 7–12 november, rimmar med det. Lockar inte svartsoppa finns en variant på jordärtskocka med svamp, färskostkräm och äpple. Det stekta gåsbröstet läggs intill krokett på lår, och vingarna med rödkålschutney, äpple, katrinplommon, brysselkål och rundstekt potatis i äppelgräddsky. Smörstekt kavring, äppelkompott och vaniljsås samsas med äppelpajen.

Smålandsgatan 7

Värnar om traditionen: Grand Hôtel Verandan

– Vi har många återkommande gäster år efter år som kommer till oss för att uppleva just Mårten gås, berättar Grand Hôtels food and beverage manager Karl Persson.
Karl tror att en av anledningarna är att de är så mån om att värna det traditionella utan att utveckla det för mycket:
– Man vill känna igen en klassiker.
Från 10 till 13 november innebär det på snitsiga mötesplatsen Grand Hôtel Verandan svartsoppa med krås. Gås med gängse tillbehör. Samt äppelkaka, och till kaffet spettekaka.
– Personligen föredrar jag svartsoppan. Den är mest annorlunda och intressant.

Södra Blasieholmshamnen 8

Trerätters eller separat: Tennstopet

Foto: Kristofer Samuelsson
Kristofer Samuelsson
Foto: Kristofer Samuelsson
Annons
Annons

I över 150 års tid, dock på olika adresser, har krogveteranen Tennstopet värnat om husmanskost och diverse traditionella svenska rätter. Så även gåsamiddagen som här går att beställa från 10 november och går att avnjuta fram till den 24: e. Önskas inte svartsoppa med krås går det att byta den mot créme ninon, grön ärtsoppa med torr champagne. Därefter följer förstås den stekta gåsen med tillbehör innan det är dags för skånsk äppelkaka med créme anglais. Är du inte sugen på hela trerättersupplevelsen går det att köpa rätterna separat från den 14:e och framåt.

Dalagatan 50

Svenskt på franska: Wasahof

Foto: Ivar Sviestins
Ivar Sviestins
Foto: Ivar Sviestins

Klenoden Wasahof har i årtionden påmint om en parisisk bistro med havets läckerheter som specialitet. Inte minst ostronen och skaldjursplatåerna har i decennier hållit hög kvalitet. Svensk husman är dock också en styrka, och novembers gåsamiddag har stått på menyn år efter år. Den är traditionsenlig, men med små variationer. Såsom äppelmos, brysselkål, gräddsås, blodkorv och gelé till gåsen något år, äpple och katrinplommon ett annat. Glöm inte att fråga sommelier Patrik Cornelius om dryckestips.

Dalagatan 46

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons