ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Stal gasflaskor – får händerna amputerade

Sudaneser protesterar mot den militärjunta som tog makten i en kupp 2021. Sedan dess har flera hårdföra lagar återinförts. Bild från september 2022.
Sudaneser protesterar mot den militärjunta som tog makten i en kupp 2021. Sedan dess har flera hårdföra lagar återinförts. Bild från september 2022. Foto: Marwan Ali/AP/TT

Tre män i Sudan har dömts för att ha stulit gasflaskor. Straffet: tre års fängelse, böter på motsvarande närmare 40 000 svenska kronor – och avhuggna händer.

TT
Publicerad

Domen är den första i sitt slag på nästan ett årtionde och väcker ökade farhågor för att Sudans styre blir alltmer extremistiskt.

De tre dömda männen befinner sig i fängelset Koper i huvudstaden Khartum, där även den tidigare presidenten Omar al-Bashir och hans medarbetare hålls. Diktatorn al-Bashir avsattes 2019 och ersattes av en civil övergångsregering som skulle föra landet i en demokratisk riktning, men när general Abdel Fattah al-Burhan tog makten i en militärkupp i oktober 2021 fick den trevande övergången till demokrati ett abrupt slut.

Laddar…