EU:s regler misstolkades – spetsad glögg är visst glögg

I ett år klurade svenska jurister på tolkningen av EU:s glöggregler – men kom till fel slutsats. Det är fullt tillåtet att spetsa starkvinsglögg med både rom, whisky och calvados.

Publicerad
Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons
Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter en SvD:s rapportering om att Blossa fått stoppa en starkvinsglögg på grund av EU-regler drog en veritabel storm igång på sociala medier. EU ska inte röra vår glögg. Mest rasande var Edward Blom som ansåg att nu var det krig och dags för swexit. Men allt var fel, inget har ändrats i regelverket. Trots detta har Blossa tvingats ta bort alla glöggreferenser på sin starkvinsglögg spetsad med rom och förflytta den till ett annat sortiment.

Carl Schlyter, före detta EU-parlamentariker, var med och förhandlade fram glöggreglerna.

– Jag kan förstå att det kan misstolkas, men om man känner till skälet bakom reglerna hade det inte blivit fel, förklarar Carl Schlyter för SvD.

– Hela regelverket kring detta med aromatiserade drycker handlar om att skydda det traditionella och att använda riktiga råvaror, man ska helt enkelt få den produkt man förväntar sig. En svensk vinglögg ska inte i huvudsak smaka till exempel hallon – istället går det då alldeles utmärkt att kalla det för hallonglögg.

Annons
Annons

EU vill skydda det som är nationellt och traditionellt – som svensk vinglögg

De svenska juristernas tolkning, bland annat på den beslutande myndigheten Livsmedelsverket, var att starkvinsglögg inte får förstärkas med annat än druvbaserat destillat. Men detta stämmer alltså inte – spriten ska vara gjort på jordbruksbaserade råvaror – och dit hör även sockerrör, korn och äpplen som ger rom, whisky och calvados.

För både Systembolaget och producenten av Blossa, det finskägda Altia, kom dagens påpekande från Europeiska Kommissionen som en total överraskning.

– Vi kommer nu att diskutera detta med Systembolaget och även invitera Livsmedelsverket till en diskussion om tolkningen, säger Blossas produktchef Åsa Strömberg Eng.

Åsa Strömberg Eng understryker att även Systembolagets och Altias jurister har gjort samma tolkning som Livsmedelsverkets jurister.

Den tidigare EU-parlamentarikern Carl Schlyter tycker att regler som gäller är bra – även om de verkar ha varit något svårtolkade.

– Egentligen handlar det om något så enkelt som att EU vill skydda det som är nationellt och traditionellt – som svensk vinglögg och starkvinsglögg. Den ska smaka som vi är vana vid.

Och just detta är något som den oroade Edward Blom borde glädja sig åt, menar Carl Schlyter. Dessutom påpekar Carl Schlyter att Edward Blom faktiskt har smakat på hans egen traditionella julglögg en gång. Den fick godkänt.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons